Site Rengi

DOLAR 32,5168
EURO 34,7889
ALTIN 2.421,88
BIST 9.721,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 30°C
Az Bulutlu
Eskişehir
30°C
Az Bulutlu
Çar 26°C
Per 21°C
Cum 25°C
Cts 24°C

Meclis Üyeliğine Engelli Aday: Çiğdem Çalışır

15.08.2019
A+
A-

31 Mart Yerel Seçimleri'nde ortopedik engelli Çiğdem Çalışlar, meclis üyeliği aday adaylığı için başvurdu. Oldukça aktif bir hayatı olan Çalışlar'ın tüm fizîki engellilere ve hatta fizîki hiçbir engeli olmadığı gibi çalışmayan, çabalamayan, gayret etmeyen birçok insan için de numûne-i imtisâl çalışmaları ve projeleri var.

Peki Çiğdem Çalışlar kimdir?
1967 Eskişehir doğumluyum. Küçük yaş da geçirmiş olduğum çocuk felcinden dolayı iki ayağımdan ortopedik engelliyim. İlk, orta ve liseyi örgün öğretim olarak tamamladım. Babamın vefatından dolayı lise biter bitmek çalışmak zorunda olduğumdan dolayı üniversiteyi örgün okuyamadım. Hem çalışıp hem Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdim. Çok güzel bir çalışma hayatım oldu. Çalışma hayatımın yarısı işçi yarısından fazlasını da kamuda memur olarak tamamladım. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Maliye Başkanlığı'ndan kendi isteğimle emekli oldum. Oradaki görevim Maaş Hazırlama ve İşçi İşlemleri Uzmanlığıydı. Bu kurumda çalışmaktan her zaman gurur duydum.
 
1992 yılında Türkiye Sakatlar Derneği Eskişehir Şubesine üye olarak engelli camiasının içine girdim. Dernekçilik hayatım o gün başladı. O yıl içinde de Eskişehir Engelliler Spor Kulübü'nün kurucu üyeleri arasında olarak bugün de görev yaptığım spor kulübü çalışmalarım da başlamış oldu. 1999 yılında da Türkiye Sakatlar Derneği Eskişehir Şubesi yönetim kuruluna seçilerek dernekte yöneticilik günlerim başladı. 1999-2008 yılına kadar orada yöneticilik yaptım. Son olarak şube başkanlığı görevimi tamamlayarak dernekte sadece üye olarak kalmaya devam ediyorum. Görevde bulunduğum süre içinde güzel çalışmalara imza attık. Engelli ve engelli yakınlarıyla kurslar, dans ve tiyatro gösterileri, el sanatları kursları ve kermesler yaptık.
 
Eskişehir Engelliler Spor kulübü tüm engel gruplarını içine alan spor faaliyetleri yapan bir kulüp. Benim görevim bedensel engelli ve özel sporcularla ilgilenmek. Tekerlekli Sandalye Basketbol deplasmanlı ligde faaliyet gösteriyor. Her yıl 7-8 tane deplasmanlarımız oluyor ve şehir dışına maçlara gidiyoruz. Tüm bunlar çok yorucu ve meşakkatli bir iş. Ama severek yapıyorum. Spor kulübü olarak tüm maçlarımızda şehrimizi en iyi şekilde temsil ediyoruz. Aynı zamanda Engelsiz Yaşam Platformu'nda (ESENYAP) yönetim sekreterliği görevini yerine getiriyorum. Orada da platformun kuruluşundan bu yana çalışmalara devam ediyorum. 
 
2012 yılında Ankara’da Engelli Kadınlar Derneğine (ENKAD) üye oldum. Hak temelli çalışan engelli kadınlar derneği ile çeşitli atölye çalışmaları ve eğitimlere katıldım. Bu dernek tam da içinde olmaktan gurur duyduğum bir dernek. Türkiye’deki çeşitli illerde engelli kadınlara toplumsal cinsiyet, ayrımcılık, kadına yönelik şiddet konularında eğitimler veren, Atölye çalışmaları yapan hak temelli bir dernek. Engelli kadınlar derneğinde de bir dönem yöneticilik yaptım (3 yıl). Halen de aktif üyeliğim devam ediyor. İhtiyaç duyulduğunda derneğimi (ENKAD)’ı temsilen toplantılara katılmaktayım. Hem engelli hem kadın olmak en zor olanı. İşte tam da bu yüzden engelli kadın derneği iyi ki var…
 
Büyükşehir belediyesi Kent Konseyi yürütme kurulu ve kadın meclisi üyesiyim. Burada da engellileri temsilen bulunuyorum. 2008 yılında Ahmet Ataç başkanlığında tüm Türkiye’den 130 engelli arkadaşımızı Eskişehir’e davet ettim ve onları yatılı olarak misafir ettik. 2 gün boyunca şehrimizi gezdirdim ve çok eğlendiler. Hiçbir ücret ödemediler. Bunu Türkiye’de ilk defa ben yaptım. Ücretsiz olarak bir daha bunu yapabilen hiç kimse olmadı. Hala o arkadaşlar arayıp tekrar böyle bir buluşma yapabilir misin, diye soruyorlar. Fikir benimdi ama Büyükşehir ve Tepebaşı Belediyeleri'nin çok büyük katkıları olmuştu.
 
Bunun gibi engellilerle ilgili pek çok çalışmalarım oldu. En yakın örneği engelli kadınlarla yine Tepebaşı Belediyesi'nin katkılarıyla ve örgü hocamın da katkılarıyla -gönüllü olması sebebiyle- çanta projesi yaptık. Çok başarılı oldu. Engelli kadın arkadaşlarım da çok mutlu oldular. Ben engellilerle çalışmaktan çok mutluyum ve yapacak daha çok projem ve fikrim var. Eskişehir’in tamamen erişilebilir bir şehir olması için çok çalışacağım. Engellilere daha iyi hizmet verebilmek için daha yaşanabilir bir Eskişehir olması için belediye meclis üyeliğine aday adayı oldum. Eminim ki engelli arkadaşlarım ve engelli dostu tüm arkadaşlarım benim arkamda ve yanımda olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.