Site Rengi

DOLAR 32,3266
EURO 35,0730
ALTIN 2.302,01
BIST 9.039,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 27°C

MHP’li Sazak Çölyak Hastalarının Sesi Oldu

MHP’li Sazak Çölyak Hastalarının Sesi Oldu
23.10.2020
A+
A-

Milliyetçi Hareket Partisi Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Çölyak hastalarının yaşadıkları zorlukları mecliste gündeme getirerek ilgili bakanlar tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergelerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.

Sazak, Kanayan Yaraya Parmak Bastı

Çölyak ve diğer doğuştan metabolik bozukluğu olan hastalara aylık 78,75 TL ile 120 TL arasında sosyal yardım ödendiğini ifade eden MHP’li Sazak, söz konusu tutarların artık en temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılamada yetersiz kaldığını belirtti. Önceki yasama döneminde TBMM ÇölyakHastalığını Araştırma Komisyonu’nun da bu konuya değindiğine dikkat çeken Milletvekili Sazak, yıllardır artmayan sosyal yardım oranlarının ivedilikle yeniden düzenlenmesini talep etti.

İthal edilen ürünlerin kısıtlı ve çok pahalı olmasına da değinen MHP’li Sazak: “Ürün çeşitliliğin arttırılması için glütensiz ürün üreten yerli firmalara gerekli devlet teşviklerinin yapılması büyük önem arz etmektedir” dedi.

Milletvekili Sazak son olarak ise okul çağımdaki çocukların da kaçınmaları gereken besin çeşitlerine karşı hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Soru önergelerinde Çölyak hastalarının glütensiz yaşamda maddi-manevi büyük zorluklar yaşadığını vurgulayan MilletvekiliSazak’ın, bu kapsamda Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yönettiği sorular şu şekilde;

SGK tarafından aylık olarak ödenen sosyal yardım ücretinin yeniden düzenlenmesi için yürütülen çalışmalar nelerdir? Sosyal yardımların hangi oranda arttırılması planlanmaktadır?
Mezkûr düzenlemenin ne zaman hayata geçirilmesi beklenmektedir?
Eskişehir’de ve ülkemizde Çölyak hastalığı teşhisi konmuş kaç kişi vardır?
Gastroenteroloji uzmanı sayısının artması tanı ve izlem konusunda büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, Bakanlığınız bünyesinde kaç gastroenteroloji uzmanı mevcuttur?
Ülke genelinde gastroenteroloji uzmanı bulunan ve gerekli teknik altyapıya sahip kaç tane hastane mevcuttur? Gastroenteroloji uzmanı bulunduran hastane sayısının arttırılmasına yönelik yürütülen çalışmalar nelerdir?
İl Sağlık Müdürlükleri tarafından Çölyak hastalığı ve hastaların beslenmesine yönelik eğitimler, semineler ve bilgilendirici broşürler düzenlenmekte midir?
Aile hekimlerinden başlamak üzere, tüm hekim ve sağlık çalışanların da farkındalığını arttırmak adına eğitim programları yapılmakta mıdır?
Hastaların yenilemek zorunda oldukları rapor süresinin uzatılmasına yönelik bir düzenleme planlanmakta mıdır?
Aşı kartlarına Çölyak tarama testinin de eklenmesi ve bu taramaların SGK tarafından karşılanmasına yönelik bir çalışma planlanmakta mıdır?
Çölyak hastalığının görülme sıklığının belirlenmesi ve mevcut sağlık politikalarının geliştirilmesine ve düzenlenmesine yönelik uygun araştırmalar yapılmakta mıdır?
Türkiye’de glütensiz ürün üreten kayıtlı kaç firma vardır?
Glütensiz üretim yapan işletmelerin denetlenmesi ne sıklıkla ve nasıl yapılmaktadır? Yapılan denetimler sonucunda firmalara ya da personellere yönelik ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?
Gıda ürünlerinin etiketlerinde bulunan “glüten içerir” ya da “glüten içermez” ibarelerine yönelik denetim mevcut mudur?
Ülkemizde yemek üretimi yapılan ve gıda satışı gerçekleşen yerlerde çalışan personellere glüten ve diğer alerjenlere ilişkin farkındalık ile bilgilendirme eğitimleri verilmekte midir? Verilmemekteyse buna yönelik bir çalışma yapılacak mıdır?
Glütensiz üretim yapan işyerlerinde çalışanlara sertifika zorunluluğu getirilmesi planlanmakta mıdır?
Restoran, kafe, alışveriş merkezi, otel, okul, yurt, devlet misafirhaneleri, kamu kurumları, cezaevleri gibi ortak alanlarda yemek hizmeti sunan yerlerde glütensiz yemek çıkarılmasına yönelik idari düzenlemeler planlanmakta mıdır?
Yurtdışından ithal edilen ürünlerde zorunlu olarak yapılması gereken analiz tahlilleri için alınan ücretlerin düşük maliyetlere çekilmesi yönünde bir çalışma var mıdır?
Glütensiz ürün üretimini attırmak amacıyla yerli üreticilere devlet teşvikleri verilmekte midir? Verilmekteyse söz konusu teşvikler nelerdir?
Ülkemizde yoğun olarak yetiştirilmeyen kinoa, karabuğday ve amarant gibi tahıl benzerlerinin üretimine yönelik devlet teşvikleri verilmekte midir? Verilmekteyse söz konusu teşvikler nelerdir?
Bakanlığınıza bağlı okullarda öğretim gören Çölyaktanısı konmuş kaç öğrenci mevcuttur?
Öğretmen, öğrenci, okul görevlileri, kantin ve yemekhane sorumlularını Çölyak hakkında bilgilendirmek için hangi çalışmalar yapılmaktadır?
Çölyak farkındalığının artması için okullardaki derslerin müfredatlarına Çölyak konulu kazanımların eklenmesi konusunda bir düzenleme planlanmakta mıdır?
Okullarda glütensiz ürün satışı yapan kaç kantin vardır?
Bakanlığına bağlı pansiyonlu okullarda ve okul yemekhanelerinde Çölyaklı öğrencilere uygun menü çıkaran kaç okul mevcuttur?
Bakanlığınız tarafından okul kantinlerinde ve yemekhanelerde glütensiz ürünlerin satılmasına ve Çölyaklı öğrencilere uygun menü çıkarılmasına yönelik bir çalışma yürütülmekte midir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.