Site Rengi

DOLAR 32,5700
EURO 34,7581
ALTIN 2.495,33
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 24°C

Mülteci Kadınların Türkçe Sertifika Sevinci

15.08.2019
A+
A-

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü ‘Kadın Sağlığı Danışma Merkezi'nde (KSDM) düzenlenen eğitime katılan mülteci kadınlara ilk okur yazarlık belgelerini verdi. 
Proje dahilinde özellikle Irak ve Suriye’deki savaş bölgelerinden kaçarak Eskişehir’e gelen kadınlara ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetlerinin verildiği merkezde bir yandan da çocuklar için oyun odaları bulunuyor. Merkezde yürütülen çalışmalara İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de dahil olurken, kadınlara MEB onaylı 'Okur Yazarlık Belgesi' ile katılım sertifikası verildi. 
Türkçe kursunu başarıyla bitiren mülteci kadınların sertifika aldığı etkinlikle ilgili olarak İHA’ya değerlendirmede bulunan ESOGÜ öğretim üyesi ve KSDM Proje Koordinatörü Doç. Dr. Figen Çalışkan, “Ülkemizde misafir olarak bulunan Suriyeli ve Iraklı kız kardeşlerimiz olmak üzere yerelde de ihtiyaç sahibi, kırsal bölgede yaşayanlar için özellikle de mevsimlik tarım işçisi kadınlar için çalışmalarını sürdüren bir merkez burası. Biz de elimizden geldiğince hizmet vermeye çalışıyoruz” diyerek merkezin çalışmalarını anlattı. 

“İlk okuma-yazma kursunu tamamladık”
Gönüllülük esasıyla yürütülen faaliyetlerin tamamen ücretsiz olarak sunulduğuna değinen Çalışkan, “Ekibimizin tamamı kadından oluşuyor. Gönüllü arkadaşlarımız Arapça biliyor, bu sayede üniversite olarak iletişim sorunu yaşamadan ihtiyaç sahiplerine destek veriyoruz. Bugünkü etkinliğimiz aynı zamanda halk eğitim merkezinden gelen eğitmenler ile ESOGÜ Eğitim Fakültesindeki bazı hocalarımızın ve gönüllü öğrencilerimizin çabalarıyla yürüttüğü ilk okuma-yazma kursunu tamamladık. Bu kapsamda Türkçe’yi öğrenerek ilk kursun birinci basamağını bitiren kadınlarımıza bu hafta içerisinde sertifika ve katılım belgelerini vermek istedik. Türkçe’yi konuşup, okuyabildiklerini belgelendirmeyi amaçladık” ifadelerinde bulundu. 

"Müslüman ülkelerdeki kadınlar hep başarılıdır"
Türkçe eğitimini tamamlayan kadınlara belgeleri takdim edilirken ortaya renkli görüntüler çıktı. Düzenlenen etkinlikten duyduğu sevinci katılımcı Esma Mahmud şu sözlerle belirtti; 
“Adım Esma Mahmud, Iraklı’yım ve 28 yaşındayım. Şu anda Eskişehir’de oturuyorum. Bütün kadınlar için güzel bir gün. Kadınlar adına, bütün arkadaşlarımla hep beraber kutluyoruz. Çok mutluyum, burada Türkçe okudum ve ondan sonra sertifikamı da aldım” 
Bir diğer katılımcı olan Şade Hadi ise “Müslüman ülkelerdeki kadınlar hep başarılıdır. Buradaki Kadın Sağlık Merkezinde çalışan herkese teşekkür ederim. Burada aldığım eğitim çok faydalı oldu. Herkese başarılar dilerim” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.