Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 27°C
Sal 28°C

‘Odunpazarı’nı Kölepazarına Çevirmenize İzin Vermeyeceğiz’

15.08.2019
A+
A-

Odunpazarı Belediyesi’nde 34 işçinin görev yerlerinin değiştirilmesi ve baskı uygulandığı iddialarına yönelik bir eylem gerçekleştirildi. Memur-Sen ve Bem-Bir-Sen üyelerinin bir araya gelerek gerçekleştirdikleri protesto basın açıklaması ile devam etti.

Eyleme, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Levent Uslu, Bem-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Recayi Karslı, Bem-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Medeni Sevinç, Memur-Sen Eskişehir İl Başkanı Muammer Karaman, Bem-Bir-Sen  Eskişehir  İl  Başkanı  Seyfettin  Kazanç  ve  Şube  Başkan  Yardımcıları,  Şube  yönetimi ve çok sayıda üye katıldı. Gurup adına açıklama yapan Bem Bir Sen Genel Başkanı Levent Uslu, 

"Veteriner teknikerini hayvan barınağından alıp park ve bahçelere, kültür hizmetlerinde çalışan tercümanı ve bilgisayarcıyı ise hayvan barınağına süren Odunpazarı Belediyesi’nin uyguladığı baskı ve tehditler kınanarak yapılan müdahalelerin son bulması gerekir. Bu iki ay, belediyelerin gücünü arkasına alarak, belediye emekçilerinin sendikalarından tehdit ve şantajla istifaya zorlandığı, yandaş sendikalara geçmeleri için tehdit edildiği, sürgünlerin yaşandığı, bu baskıların adeta bir kıyıma dönüştürüldüğü karanlık günler olarak tarihteki yerini aldı. Yaşadığımız bu süreçte, geçmiş alışkanlıkları ile gücü eline aldığı gibi millete karşı müesses nizamı, vesayeti diriltmeye çalışan histerik bilinçaltı ile bir kez daha karşı karşıya geldik. CHP’li Odunpazarı Belediye Başkanı, veteriner teknikerini hayvan barınağından alıp park ve bahçelere, kültür hizmetlerinde çalışan tercümanı ve bilgisayarcıyı ise hayvan barınağına sürgün etti.  9 belediye personelini daha sebepsiz yere sürgün eden belediye ne kadar halkçı (!) ve özgürlükçü (!) olduğunu gösterdi. Seçimden sonraki ilk 15 gün içinde 2950 üyemiz baskı ve tehditle istifa ettirildi. Bugün yani 29 Mayıs itibariyle el değiştiren belediyelerde istifa ettirilen üye sayımız 6 bini aşmış durumda. Baskı ve psikolojik şiddet, sürgün tehdit ve yıldırma devam ediyor. Üyelerimize ekmekleri üzerinden şantaj yapılıyor. Merak ediyor ve soruyoruz: "CHP lideri, seçim öncesi: 'Sakın ha  AK Partili belediye başkanı döneminde işe girdi diye hiçbir işçinin işiyle aşıyla uğraşmayacaksınız. Onlar hangi partinin mensubu olursa olsun onlarla birlikte çalışacaksınız.' diye belediye başkanlarına talimat verdiğini söylemişti. Diliniz mi sürçtü Sayın Kılıçdaroğlu yoksa maskeniz mi düştü? Yoksa bütün bu rezillikler, bu aşağılık zulümler sizi aşarak mı yapılıyor.” şeklinde konuştu.   

“Martın sonu bahar' diyenlerin ilk icraâtı emekçinin yazını kışa çevirmek oldu"

“Söz namustur. Meydanlarda verilen hak, adalet ve özgürlük sözünüzün arkasında durmaya davet ediyoruz” diyen Uslu, “Derdi namerde muhtaç olmadan evine helal rızık götürme olan emekçiyi ekmeği ile tehdit etmek, “Şu sendikayla çalışırız, bu sendikaysa süründürürüm” demek hangi mertliğin gereğidir. Biz bu dilden anlamıyoruz. Bize bu işi bir izah edin derken bile izahı olmadığını biliyoruz. Tüm siyasi çizgisini kendi seçkin sınıfını yaratmaya adamış, halkı göbeğini kaşıyan bidon kafalı olarak gören anlayıştan tevarüs eden, içi kin dışı kir olan eylemlerinizin irademize çarparak geri döneceğini bilin. Meydanlarda “Martın sonu bahar” diyenlerin ilk icraatı “emekçinin yazını kışa çevirmek” oldu. Barış güvercini görüntüsünün altında meğer kan emici yarasalar varmış. Kendilerine adalet havarisi diyenler meğer emek ve adalet katiliymiş. İmaj mühendislerinin yaptığı hümanizm makyajı aktı ve fabrika ayarlarına geri döndüler. Daha 2 ay bile geçmeden, dün ne ve nasıl idilerse bugün de öyle olduklarını gösterdiler.”

"Bu hukuksuzluk derhâl son bulsun"

Baskılara karşı Bem-Bir-Sen'in sonuna kadar mücadele edeceğinin altını çizen Uslu: “Ancak bunlara seyirci kalacağımızı sananlar fena halde yanılıyorlar. Buradan uyarıyoruz: Örgütlenme özgürlüğüne müdahale etmek suçtur. Sendikal örgütlenme özgürlüğüne müdahale, Anayasamız başta olmak üzere, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, ILO Sözleşmelerine ve insan haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Sendikal örgütleme özgürlüğü temel bir haktır. Bu hakkın ricacısı değil sahibiyiz. Bu hukuksuzluk derhal son bulmalı, belediye başkanları meydanlardaki vaatlerinin gereğini yerine getirmelidir. Emeğin hakkını savunmak yerine Memur-Sen’e çamur atma ahlaksızlığına sığınınalar esasen belediyelerdeki zulmü meşrulaştırmanın, arka çıkmanın, daha da ötesi azmettirmenin peşindeler. Biliyoruz ki bu yaşananlar Bem-Bir-Sen ve Memur-Sen’e yapılmıyor. Adeta bizim temsil ettiğimiz değerlere karşı bir sistematik operasyon yapılıyor. Dün halka rağmen halk için karar verme alışkanlığında olanların bu gün emekçi için makbul sendika ve siyasi çizgi adresleri tayin etmelerine şaşırmıyoruz.” 

“Bu kirli oyunu emeğin onurlu duruşuyla bozuyoruz" 

“Şunu bilin ki; biz diğerlerine göre değil değerlerine göre tavır alan, sendikacılığa da millet sevdasına da üst bir çıta, yeni bir soluk getiren erdemliler hareketiyiz.” ifadelerini kullanan Bem-Bir-Sen Genel Başkanımız Levent Uslu, “Yıllarca alın teri dökerek aldığımız yetkiyi birkaç ayda sendikamızdan tehditle, şantajla, sürgünle toplu istifalara evirmeye çalışacaksınız ve bunu sendikal özgürlük ambalajında pazarlayacaksınız. Emekle, alın teriyle teşkilatçılığa yeni bir boyut getirerek sabır ve erdemle büyümüş bir hareketi güdümlü sendikacılık diye kamuoyunu ikna etmeye çalışmanız nafile… Büyümesi on yıllar alan bir yapıyı günler içinde eritme hayalleriniz ise kursağınızda kalmaya mahkûmdur ve bu kirli niyetinizi bütün Türkiye görüyor. Biz, zulmün sesini kısıp mazlumun, emekçinin sesini yükseltmeye ahdetmiş bir hareket olarak; bu haksızlığın, aymazlığın, aşımıza ekmeğimize göz diken alçaklığın karşısında dimdik duruyor, bu kirli oyunu emeğin onurlu duruşuyla bozuyoruz. Ve zulme uğrayan emekçi kardeşlerimize diyoruz ki: Sabredin, Allah sabredenlerle beraberdir, Memur-Sen 1 milyon üyesiyle yanınızdadır ve Bayram yakındır!.” 

“Eski Türkiye'nin alışkanlıklarına dönmek isteyenlere tahammül göstermeyiz"

Emek katliamına karşı sessiz kalmayacaklarını belirten Uslu, “Emek hırsızlarına da sesleniyoruz: Bu emek katliamına, bu alın teri soykırımına sessiz kalacağımızı düşünüyorsanız, büyük bir yanılgı içindesiniz demektir. Biz bu emek hırsızlığının, baskının, şantajın hesabını sorarız. Yargıda da sorarız, meydanda da sorarız. Siz de kamu vicdanını kanatan, işçinin ahını ardına takan bu baskıların hesabını belediye emekçilerine, millete, Bem-Bir-Sen’e Türkiye’nin en büyük konfederasyonu Memur-Sen’e vereceksiniz. Biz bu ülkede sendikal örgütlenmeyi ideoloji taşeronu olarak kullananlara inat, sendikacılığın medeniyet hamili olarak nasıl omuzlanacağını gösterdik. Bu ülkenin tarihine kara leke olarak geçen darbe dönemlerinde; siyasi aparat, ideolojik dolgu malzemesi olarak kullanılan sendikalaşma tarihini temize çekmeye ahdettik. Eski Türkiye’nin alışkanlıklarına dönmek isteyenlere bir çift lafımız var. O günleri yeniden yaşamaya da yaşatmaya da müsaade etmeyiz, tahammül göstermeyiz. Dün sendikalara ideoloji taşeronluğu yaptırıp milletin karşısında duranları tarih nasıl affetmediyse, bugün de icra edilen hukuksuzluğun altına imza atanları affetmeyecektir.  Bu unutulmasın…” 

“Odunpazarı'nı Kölepazarına çevirmenize izin vermeyeceğiz"

“Bilin ki; üyelerimize verdiğiniz her gözdağını biz direnişe çağrı olarak okuyoruz” diyen Uslu, “Biz yetkimizi üyemizden, gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz. Bu vesileyle bir kez daha başta üyelerimize baskı yapan sendikalara, sivil toplumculuğun uluslararası normlarına dönün çağrımızı yineliyoruz. Zulmün odağında duran belediye başkanları ve bağlı oldukları siyasi partilere de “Seçim öncesi vaat ettiğiniz sözlerinizin gereğini yapın” diyoruz. Sendika üyelerimize ise arkanızda 66.732 üyesi ile 14 yıldır yetkili olan Bem-Bir-Sen ve 1 milyonu aşkın üyesi ile Memur-Sen var diyoruz. Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmeler tarafından teminat altına alınan hakların ayaklar altına alınmasını; belediye çalışanlarına karşı ayrımcılık suçunun işlenmesini; şiddet, tehdit ve şantaja göz yuman bütün aktörler karşısında bütün yasal haklarımızı kullanmaktan ve demokratik tepkilerimizi ortaya koymaktan geri durmayacağımızı açık ve net bir şekilde buradan ilan ediyoruz. Biz buradayız, dimdik ayaktayız, haklıyız ve kazanacağız. Odunpazarı’nı sürgünpazarına çevirmenize izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.