Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

Palandöken: Esnafın Müziğini Kapatmayın

15.08.2019
A+
A-

 İş yerinde çalan müzik için esnaftan 8 bin liraya kadar telif hakkı ücreti talep edildiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde 6 ayrı müzik meslek birliği var. Bu birlikler tarafından talep edilen telif hakkı ücretleri ise esnafı mağdur ediyor. İş yeri 50 metrekareye kadar olan bir esnaf dükkanında çaldığı müzik için 282 lira ile 8 bin lira arasında değişen miktarı ödemek zorunda. Esnaf vergilerini, SGK primlerini ödemekte zorlanırken telif hakkı ücretleri külfet oluyor. Çaldığı müzikten ticari bir gelir elde etmeyen ve dükkanı 50 metrekareden küçük olan esnaftan telif hakkı ücreti alınmamalı. Çünkü esnafın dükkanında çaldığı müzik kendisine kazanç sağlamadığı gibi müziğe ve müzisyene değer katıyor ve müzisyenler esnafın sayesinde şöhreti yakalıyorlar” dedi.

Yapılan araştırmalara göre müşterilerin yüzde 99’unun müzik çalan dükkanı tercih ettiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Müzik, alışveriş yaparken müşteriyi motive eder, dükkanda daha fazla vakit geçirmesini sağlar. Araştırmalara göre vatandaşların yüzde 99’u müzik çalan dükkanı tercih ediyor. Esnaf ise radyo ya da TV’den açtığı müzik için telif hakkı ödemek zorunda. Rastgele denetimler ile telif hakkı ücretini ödemediği tespit edildiğinde daha da büyük miktarlarda ceza kesiliyor. Örneğin 50 metrekareye kadar büyüklükte bir dükkanı olan esnafımızın mesleğine göre ödemesi gereken telif hakkı yıllık 282 lira ile 8 bin lira arasında değişiyor. En çok korunması ve desteklenmesi gereken küçük esnafa bu telif hakkı ücretleri ağır geliyor” şeklinde konuştu.

Telif hakkı cezalarının küçük esnafa büyük külfet olduğunu ifade eden Palandöken, “Yargıtayın esnafın radyo ve TV’den müzik yayını yapmasının Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na aykırı olmadığına dair bir kararı var. Radyo ve TV’den açılan müziğin telif hakkı zaten o yayıncı kuruluş tarafından ödenmiş oluyor. Dolayısıyla zaten ödenmiş telif hakkının esnafımızdan bir kez daha talep edilmesi kabul edilemez. Yeni bir düzenleme ile dükkanı 50 metrekareden küçük olan esnaftan telif hakkı ücreti alınmamalı. Berber, terzi, bakkal, kuaför, taksici gibi esnafımızın hiçbirinin açtığı müzik ticari gelirini doğrudan etkilemiyor. Direkt olarak müzik çalması nedeniyle ticari gelir elde etmeyen esnaf telif hakkı ve telif hakkı cezalarından muaf olmalı” diye konuştu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.