Site Rengi

DOLAR 32,3606
EURO 34,9791
ALTIN 2.321,68
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

Pazar Esnafının Kar Yağışı Bekleyişi Sürüyor

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesindeki pazar esnafı, yetersiz yağışlar ve sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde olması sebebi ile ürün fiyatlarında yaşanabilecek artıştan endişe ediyor.
Sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışın olmaması ve mevsim normalleri üzerindeki hava sıcaklıkları, bütün gelirlerini tarım ürünlerine bağlayan pazar esnafını da kaygılandırıyor. Bu durumun uzun süre devam etmesi halinde önümüzdeki yıldan beklenen ürün miktarını azaltacağını belirten Perşembe Pazarı esnaflarından Yasin Bulut, özellikle karın yağmamasının kendileri için de büyük sıkıntı olduğunu anlattı. Bulut, "Toprağı asıl besleyen yağmur değil, kardır. Toprak kar suyunu muhafaza edip ağır ağır tüketir, daha çok verim verir. Ürünü 3 kilo vereceğine 4 kilo verir. Ama kar yağmazsa aynı şekilde olmaz, 4 kilo veren topraktan 2 kilo alırsın, bu durum da müşteriye yansır. Sonuçta 2 liralık mal 4 lira olur, pahalanır. Mevsiminde olan meyveler bol çıkarsa tabi ki ucuz oluyor, ama mevsim değişikliği olunca ağaçlar erken uyanırsa, seneye meyve pahalı olur” şeklinde konuştu.
“Havaların bu kadar ılıman gitmesi çiçekleri de uyandırır”
Odunpazarı kapalı Pazar esnaflarından Hakan Ayaz, beklenen kar yağışının gelmemesinin gelecek sene tezgahlara olumsuz yansıyacağını ifade ederken, “Havalara bakıyoruz hala kar yok. Bahar gibi böyle olunca narenciyeye ister istemez etkisi oluyor. Biz esnaf olarak havaların soğumasından yanayız. Soğuk olursa bizim satışlarımız daha çok artar. Bu sene kar yağmadığı için pazarlar da boş. Kar yağmaması, havaların bu kadar ılıman gitmesi çiçekleri de uyandırır. Çiçekler uyanırsa en ufak soğukta tekrar ölecekler. Bu durum fiyatlara ister istemez önümüzdeki yıl yansıyacak. Çiçek açacak, hava bir daha soğuyacak, çiçekler kuruyacak meyve için iyi olmayacak, fiyatlar bence yine yükselecek. Her türlü tüketiciye daha masraflı alışverişler olacak” ifadelerini kullandı.
1970’den bu yana pazarcılık yaptığını söyleyen kar yağışının gerçekleşmediğini ve bunun gelecek yıl rekolteye olumsuz yansıyacağını belirten Emin Özkaya, konu ile ilgili şunları kaydetti:
“Bu sene kış gelmedi. Lodos bu seneye göre daha çok oldu. Ağaçlarda filiz vermeye başladı, çiçek açmaya başladı. Bu demek oluyor ki narenciye ürünlerimiz seneye çok nadir olacak. Bu hayra alamet bir şey değil. Bahar havası var, açılan çiçekler ne olacak, soğuğu yiyince dökülecek, döküldüğü anda ağaçlar kısır kalacak, verim olmayacak. Verim şu an %80 ise seneye %30-%20 civarlarına kadar düşebilecek. Bazı kesimleri vurmayacak, bazı kesimler zaten yok oldu. % 20’ye kadar düşecek.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.