Site Rengi

DOLAR 32,3794
EURO 35,0246
ALTIN 2.326,52
BIST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
26°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 21°C

Sabrın ve Aşkın Buluşması ‘Hat Sanatı’

Sabrın ve Aşkın Buluşması ‘Hat Sanatı’
05.05.2020
A+
A-

Yüzyıllardan beri Müslümanlar arasında en önem verilen sanat dallarının başında gelen ‘hat sanatı’, sabrın ve aşkın buluşması olarak değerini korumaya devam ediyor.

Usta çırak ilişkisi çerçevesinde gelişen hat sanatı, günümüzde de aynı usulle yapılmaya devam ediyor. Estetik kurallara bağlı kalınarak güzel yazı yazma sanatı olarak açıklanan hat, Müslümanların önem verdiği sanat dallarının da başında geliyor. Özellikle Arapça kelimelerin ve sembollerin öne çıktığı bu sanat, yüzyıllardır değerini koruyor. Hat sanatı daha çok erkeklerin ilgilendiği bir dal bilinse de günümüzde kadınların da ilgi odağı haline geldi. Yaklaşık 10 yıldır bu sanatla uğraşan Hattat Serap Tepedelen, her geçen gün kadın hattatların sayısının arttığını ve bu işin aşk ile yapıldığını anlattı.

“Kadın hattatlarımızın sayısı gün geçtikçe çoğalıyor”
Hat ile uğraşan kadınların sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Hattat Tepedelen, “Hat hocamız Mahmut Şahin her hafta İstanbul’dan önce Bursa’ya ardından, Eskişehir’e ders vermeye geliyor. Hat sanatına başlayalı 10 yıl oldu. İlerlemem biraz hızlı gelişti. Daha önce kara kalem resim ile uğraşıyordum. Resimden gelme, bileği rahat kullanma kabiliyetinden dolayı kalem hareketleri, harflerin kavranmasını biraz daha hızlı öğrendim. Mahmut Şahin hocanın teşviki ile daha çabuk ilerleyip icazetimi aldım. Çok şükür talebe yetiştirmeye başladım. Hala ülkemizde kadın hattatlar fazla bilinmiyor. Eserlerimizi görenler, ‘kadın hattat olduğunu biz bilmiyorduk’ diyor. Çünkü daha çok erkek hâkimiyetinde olan bir sanat ama kadın hattatlarımızın sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Çok şükür kadın öğrencilerimizin sayısı da çok fazla. Onları gördükçe biz de daha çok seviniyoruz” ifadelerini kullandı.

“Konulu sergilerimizin hazırlığı 1 yıla kadar sürebiliyor”
Konu bütünlüğü olan sergiler hazırladıklarını anlatan hanım hattatlardan Serap Tepedelen: “Bir yıl üzerinde çalıştığımız sergiler oluyor. Bazen infak için Mahmut Şahin hocamızın organizasyonu ile olan sergiler tertipleniyor. Normal belli aralıklarla, konulu sergileri ortaklaşa hazırlıyoruz. Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde hazırladığımız konulu sergiler oluyor. Şehir dışında hazırladığımız sergiler oluyor. Konulu sergilerimizin hazırlığı yeri geliyor 1 yıla kadar sürebiliyor, tek bir konu üstünde çalıştığımız için zaman alıyor. Hemen hemen senede 1 kez sergi çıkartmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Hat sanatı için en gerekli olan şey sabır ve aşk”
Hat sanatında en önemli şeyin sabır ve aşk olduğunu dile getiren Hattat Tepedelen, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Başta sabır. Çünkü hat sanatı için en gerekli olan şey sabır ve aşk. Sevmek yani. Bu iş aşksız olmuyor. Aşk olmadan meşk olmaz derler üstatlarımız. Gerçekten de öyle. Bambu kalemlerimiz ile hem hal olduğunuz zaman, mürekkebe batırıp yazmaya başladığınız zaman, onun gıcırtısı, sesi size her şeyi unutturabiliyor. Belli bir süre bıraksanız dahi o sizi buluyor. Yanı hat sanatı aşk işi diyebilirim. Önce sabır ve sevmek gerekiyor. Gerçekten öğrenmek için en önemli şey bu ve üstadı bulmak çok önemli. Yani gerçekten bilen birinden, icazetli birinden ders almaları en önemli olan.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.