Site Rengi

DOLAR 32,3451
EURO 35,1132
ALTIN 2.307,40
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C

“Sadece Hakkımız Olanı İstiyoruz” Adularya Eylem Yapıyor

15.08.2019
A+
A-

 FETÖ operasyonu kapsamında TMSF'ye devredilen Adularya termik santrali çalışanları üç aydır maaşlarını alamadıkları için mağdurlar. 150 kişi bir araya gelerek “Sadece hakkımız olanı istiyoruz, devletimiz bize sahip çıksın” dediler.

 Bakan Berat Albayrak’ın bizzat ilgilendiği ve çözüleceğini söylediği ADULARYA eylem yapmaya başladı.

  Eskişehir'in Mihalıççık ilçesi, Koyunağalı köyünde bulunan ADULARYA A.Ş Termik Santrali’nde, Türkiye'nin birçok ilinden gelerek çalışan işçiler mevcut. Bu iller ve ilçeler başlıca; Mihalıççık, Beypazarı, Çayırhan, Zonguldak, Karabük, Erzurum, Bartın, Çorum, Kütahya, Sivas, Mersin, Hakkari, Şırnak, Elazığ, Kars, Van, Adana, Malatya, Trabzon, Samsun, Mardin, Amasya ,Bolu ,Nallıhan, vb.. Bu illerden çalışmak için gelen işçiler, tefecilerin ve borç batağının içine düşmüş durumdalar. İhbar çekip tazminatlarını alamayan mağdurlar var. 600 kişi yeraltında (maden), 400 kişi yerüstünde ve 87 kişi de santralde olmak üzere toplamda 1087 çalışanı var. 15 Temmuz Darbesi’nden önce 1500 çalışanı bulunan ADULARYA A.Ş'nin şu an çalışan işçilerinden 920'si mağdur durumda.

 ÇALIŞANLAR 6 AĞUSTOS 2017’DE BİZE KONUŞTU;

  ADULARYA çalışanlarından Elektrik A.Ş misafirhane bölümünde aşçı olarak görev alan Ahmet Efe bize verdiği röportajda , "Arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi 3. ay bitti biz maaş alamadık. Yönetimi bizzat kendim tanıyorum. Hepsiyle görüşmemize rağmen hiçbir bilgi alamıyoruz. Yöneticilerden bilgi alamayınca kamuoyuna bu olayı duyurmaya karar verdik. Cumhurbaşkanımıza buradan selamlarımızı söylüyoruz, bir an önce bizim problemlerimizi çözmelerini istiyoruz." diyerek sözü bir diğer çalışan olan Muhammet Alper'e verdi. Muhammet Alper konuşmasında, “Ben 8 yıldır bu şirkette yeraltında, makine bakımında çalışıyorum. Yaklaşık 3 aydır maaş alamıyoruz 4. aya girdik. Her türlü yetkiliye bunu bildirmemize rağmen herhangi bir cevap alamadık. Sesimizi duyurmak için gerek milletvekillerimize, basına bildirmeye çalıştık. Yeri geldi şuanda tutuklu olan paralel yöneticiler tarafından tehdit edildik. Biz bunlara rağmen devletimizin yanında olduk.15 Temmuz'da bizler sokaklardaydık. Hiçbir şekilde devletimize zarar verecek eylemlerde de bulunmadık. Buna rağmen paralel olanlar zevki sefa sürerken bizler mağdur edildik. Biz burada evimize ekmek götürmeye çalışan işçileriz. İşçinin alın teri kurumadan, emeğinin karşılığını verin diyor bizim Peygamberimiz. Ama bizim 4 aydır alın terimiz kuruyor. Çocuklarımıza ekmek götüremiyoruz. Bazı arkadaşlarımız eve çocukları uyuduktan sonra gidiyor. Bazıları çocukları bir şey isteyecek diye çocuklarının yüzüne bakamıyor. Biz bu ülkenin evladıyız. Biz kurşun sıkmadık. Paralelciler bizi işten atmayla tehdit ettiklerinde bile biz onların yanında yer almadık fakat buna rağmen şu anda biz mağduruz. Cumhurbaşkanımızın bu şirket TMSF'ye devredildiğinde bir demeci vardı, hiçbir çalışan mağdur olmayacak diye, ama görüyoruz ki biz mağduruz. Eminim ki Cumhurbaşkanımızın bu durumdan haberi yok. Haberi olsa bizi bu durumda bırakmaz." diyerek sözü bir diğer çalışana bıraktı.

  Ali Özgüç "Mekanik Monaray bölümündeyim yaklaşık 9 yıldır burada çalışıyorum. Arkadaşlarımızın anlattığı sıkıntıları hepimiz yaşıyoruz. Bayram geliyor, okullar açılacak kış geliyor kömür alınacak ve bunları nasıl karşılayacağız soruyorum sizlere ? İşten çıkıyoruz ekstra yevmiyeli işe gidiyoruz. Çocuklarımızın yanına gidemiyoruz. Ne yapalım hırsızlık mı yapalım? İnsan mı öldürelim yani bunun çözülmesi için? Cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz bu işi çözün. Beni Fetöcülerin sendikasına geçmediğim için işten atmakla tehdit ettiler. Ben yine de onlarla olmadım. Sendikamız var fakat , elimizden geleni yaptık bundan sonrasını bekleyeceğiz diyorlar. Bakan değiştiği için bizlerin de çözümü uzadıkça uzuyor."

Hüseyin Kükner; “ 6 yıldır ADULAR'yada çalışıyorum. Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Burada kimse siyasi rant peşinde değil. Buradaki herkesin siyasi görüşü farklıdır. Bizim derdimiz bu değil, bizim derdimiz, iş yerine 400 tane icra kağıdı geldi. Ve şunu belirtmek istiyorum, bizleri Fetö terör örgüt ile aynı kefeye koymasınlar. Çünkü biz bunlarla 4 buçuk yıl mücadele ettik. Bize baskı oldu, 25 arkadaşımız işten atıldı. Biz Ak parti belediye başkanımıza tehdit edildiğimizi söyledik. Fetöcülere karşı boyun eğmedik. Cumhurbaşkanımız bizi duysun buradan selamlarımızı gönderiyoruz.1 yaşında çocuğa paranın olmadığını anlatamazsınız. Çocuğumu ve eşimi kayınvalideme gönderdim parasızlıktan onları yanıma alamıyorum. Buna ek olarak hastaneden artık rapor almamız da yasaklanmış. Ben 5 gün rapor alıp tarlada çalışsam akşam evimde elektriğim ve suyum yok neyle duş alacağım. Psikolojimiz bozuldu. Belki bu durumdan Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın haberi bile yok. Haberleri olsa eminim ki bizi mağdur etmezler. Sendika mevzusuna gelince, sendika üst yönetime çıkmış, yönetim 80 bin ton kömürü satabilirseniz satın, satamazsanız işçiler başının çaresine baksın diyormuş. Böyle bir şey olamaz. Çünkü sendika satış memuru değil. TMSF bize 14 ay maaş ödediğini söylüyor, fakat bize ödenen maaş 9 ay ve bu 9 aylık maaşın yarısını da parça parça ödediler. Şuan da borçlar içindeyiz. Ramazan bayramında Gaziantep'te NAKSAN holding de çalışan arkadaşlarımıza bayram ikramiyesi verilirken biz harçlıksız bayrama girdik. Bizimle neden kimse ilgilenmiyor. Biz 4 buçuk yıl Fetöcülerle mücadele ettik.15 Temmuz'da Ankara’daydım. Vatanımızı her şeyden çok seviyoruz. Devletimizin biran önce bizim problemlerimize bir çözüm bulmasını istiyoruz. Aksi halde Ocak'ta iş güvenliğimiz yok ikinci bir SOMA olayının yaşanma ihtimali yüksek. Arkadaşlarımızın psikolojik sorunları başladı. Çıkmaza girdik…2013 yılında Fetöcüler Pak sendikası üzerinden örgütlendiler, biz bunlara karşı çıktık. Bizleri işten atma tehditleriyle arkadaşlarımızı üye yaptılar. Sonra biz Maden-iş sendikasını getirdik. O günden sonra hep bize baskılar oldu. Arkadaşımızın birinin cebinde intihar mektubu bulduk. Aramızda, olmayan paralardan toplayıp ona yardımcı olduk. Kendi ülkemizde çalıştığımız halde mağduruz. Devletimiz artık sesimizi duysun." dediler..

  Mağdur olan çalışanlar "üç aylık maaşımız yatmadı maaşın tamamı yatana kadar iş bırakma eylemi yapmaya devam edeceğiz dedi. Devletin önemli bir yatırımı olan ADULARYA A.Ş üretim ve kapasite açısından ülke için önemli bir gelir kaynağı. Acilen bu konuda bir çözüm bulunmalı. Çalışanların istihdamı ve elektrik üretimi için bulunmaz bir değer olan bu santral kapatılmamalı.

Çekilen video 6 Ağustos 2017 ye ait..

Maaşlara yönelik kalıcı bir çözüm bulunamadığı için tekrar yayınlıyoruz.

Yetkililerden aldığımız bilgiye göre; Yarın bir aylık maaşların yatacağı ve kalıcı bir çözüm noktasında çalışıldığı söylendi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.