Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

Sağlık-Sen’den Ekonomik Pakete İlişkin Açıklama: ‘Salgın Var!’

Sağlık-Sen’den Ekonomik Pakete İlişkin Açıklama: ‘Salgın Var!’
19.03.2020
A+
A-

Sağlık-Sen Eskişehir Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Koronavirüse Karşı Ekonomik Tedbirlerle alakalı yazılı bir basın açıklaması yayınladı. Köksal, sağlık personelinin işyükünden bahsederek; ‘Öğretmen değil; sağlık personeli atanmalı’ dedi.

Sağlık-Sen Şube Eskişehir Başkanı Hasan Hüseyin Köksal’ın ‘Salgın Var’ başlıklı açıklaması şöyle: “Salgın var! Öğretmen değil; sağlık personeli atanmalı!
Bir şey dikkatimi çekti açıklanan pakette ! Bazılarınız kızabilir bir sus artık da diyebilirsiniz. Corona ile tanıştık ama basit bir örnek vereyim bir hastane de sağlık hizmetleri sunan meslekler var.

Ebe, hemşire, röntgen teknisyeni, labaratuar teknisyenleri, anestezi, sağlık memuru, acil tip teknisyeni ve bir çok meslek dalı uzatmadan özetleyim. Yani bir ekip işi bizimkisi. İş yükümüz o kadar fazla ki devletin kendi tespitlerine göre Avrupa ya oranla beş kat fazla iş yapıyoruz.

Sağlık sisteminin temel taşları anneler. Meslek grubu olarak yaklaşık % 65’i bayan sayılır. Cumhurbaşkanlığı bir genelge yayınladı. Kronik rahatsızlığı olanlar, gebeler, engelliler, bir çok sıkıntıya derman olacak çözümler var genelgede. Gerçekten çalışanlar düşünülerek çıkarılmış ve hazırlanmış.

Çıkan genelgeye ayak uydurmayan tek kurum Sağlık Bakanlığı idi. Gebe olsun, süt izinli olsun yayınlanan genelgeden mağdur bırakıldı. İlköğretim çağında çocukların dahi olsa fark etmez dendi. Ortalığı yıktık, eksik de olsa bugün bir şeyler yayınlandı. Bu kez de üniversite hastaneleri genelgeyi değiştirmekte geç kaldı. Başta bakan ve üst düzey bürokratların korkusu virüs 🦠 en üst seviyeye çıktığında sağlık personeli lazım olursa ne yaparız!

Örnek vereyim bizim Eskişehir’de hastanemizin birinde 900 ebe hemşire var ve bunların en az 500 tanesi 25 yıl üssü en az 60 tanesi engelli, en az 50 tanesi nöbet tutamaz. En az 100 gebe ve anne olmuş sağlık çalışanı var. Yani işin özü 900 kişilik ebe hemşire ordusunu sadece % 65 kapasite aktif çalışıyor. Anne sütü ilk 6 ay önemli broşürü dağıtan ebe ve hemşireler anne sütü veremiyor kendi çocuklarına. En az üç çocuk sloganını tutturmak İçin şansınız yok. Ayda 14 gün evden uzak hastanede çalışıyor sağlık çalışanları. Özetle anne olanların işi çok zordu bu süreçte. Kabus gibi geçti dört gün, gözyaşı döken annelerin dramı üzücü. Bürokratik oligarşiyi makamlara olan saygımdan yazmayacağım. Onlarca problem anlatan mesaj ve arama aldım. ‘Bana mı sordun çocuk yaptın’dan tutun; ’kimseniz yok ise memleketinizde doğum yapsa idin’ diyen idareciler duyduk. ‘İzin almak yasak. Rapor almayın, hakem hastaneye gönderirim. Soruşturma açarım’ dört gün böyle geçti. Biz başka meslek grubuna benzemeyiz. İşe gitmeyince en yakın arkadaşın fazla çalışır. Afetlerde, depremde, savaşta herkes can havli ile kaçar; sağlık çalışanı ailesini Allah’a emanet eder, ’ben bunun için sağlıkçı oldum’ der, görevine koşar.

Hep eleştirmeyelim çözümü de söyleyelim. Atanmak için bekleyen yüz binler ile ifade edilen genç sağlıkçılar görev bekliyorlar. Sağlık en temel ihtiyaç grubu. Ekonomik krizler geçer, her şeye çare bulunur. Ama sağlık bitti mi hayat biter. Acil ve ivedi bir şekilde atamaların öğretmen değil; sağlık çalışanı olarak yapılması ve oluşacak krizde bırakın atanacak gençleri, emekli olmuşlar, asistanlar, intörnler, öğrencileri çağırmak zorunda kalabilirsiniz. Avrupa’ya bakın emekli olanları göreve çağırdı!

Rusya % 50 zam yaptı sağlık çalışanlarına! Azerbaycan 5 maaş ikramiye verecekmiş! Biz korona başladığından beri ne yapıyoruz; bürokratik olarak yatıyoruz. Sağlık çalışanına maske verirken günde 2 adet diyoruz. Koruyucu ekipman teşhis konunca veririz diyorlar. Neyse ben çok konuşmayayım dert çok ama finali yapma zamanı.

Üzücü olan kısmı şu arkadaşlar; emekli olmuş kişilerin kadrosu boş iken devlete bir TL yük olmadan son bir yıldır yapılan bütün atamalar sağlık çalışanlarının döner sermayesinden olmasına rağmen ihraç edilen ve emekli edilenlerin fazla olmasına rağmen atama bize değil 20 bin öğretmen ataması demek çok üzücü idi. Burada kimse yanlış anlamasın meslek olarak öğretmenler de baş tacı ama sağlıklı bir toplum en önceliklidir.

100 Milyar tl’lik paket güçlü Türkiye 🇹🇷 güçlü devleti bir kez daha gözler önüne serdi. Eski Sağlık Bakanımız vardı, rahmetli Müezzinoğlu; ‘sağlık çalışanlarının aldığı dua, yeter’ derdi.

Ne desem bilemedim… Bu zor süreçte;

-20 bin sağlıkçı göreve başlasa idi

-sağlık çalışanlarına teşekkür yerine motivasyon artırıcı bir söylem ve eylem olsa idi

-duaların yanında paranın hışırtısı alsa idi daha motive edici olurdu.

-özlük hakkı ve verilen, tutulmayan sözleri yarın çözüyoruz deseler idi sağlık çalışanı daha motive olmaz mı idi!

Sağlık çalışanları her zaman devletin ve milletinin yanında olmuştur. Ama danışman orduları bilsinler ki yanlış yönlendirme yapıyorsunuz! Sağlığın para ile ölçülemediği gibi bizim yaptığımız mesleğin de değeri ölçülemez. Hâlâ geç değil; gençler göreve gitmeye hazır. 20 bin sağlıkçı ataması ilaç gibi gelecektir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.