Site Rengi

DOLAR 32,5209
EURO 34,7395
ALTIN 2.491,79
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 24°C

Sağlıklı Yaşam Haftası ESOGÜ’de Kutlandı

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı ekibi, Sağlıklı Yaşam Haftasını kutlamaları kapsamında trekking yaptı. 
Sağlıklı Yaşam Haftası ile ilgili olarak ortak açıklama yapan ESOGÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurdan Acar ile Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Rıdvan Çevlik, yoğun çalışma hayatları boyunca sosyal alanda bir takım tedbirler alınmaması halinde hekimleri çeşitli tehlikelerin beklediğini belirterek, "İstatistiklere göre hekimlerin yüzde 7-10’u depresyon, intihar, alkolizm, uyuşturucu madde kullanımı ve mutsuz evlilik mağdurudur. Acil Tıp hekimleri ise risk grubu olarak en tehlikeli alanlarda çalışan ameliyathane, yoğun bakım, psikiyatri çalışanları gibi madde bağımlılığının görülebileceği gruplar arasında yer alıyor. Çalışma yaşamındaki dayanıklılık ve önleyici yaklaşımın yer aldığı bir eğitim süreci sayesinde sağlık çalışanlarının iyilik halini yüksek tutmak ise zor değil. Bunlara dikkat edilmediğinde duygusal tükenme, kendi kişiliğine yabancılaşma ve düşük kişisel tatminin birleşimi olarak değerlendirilen tükenmişlik sendromu ise en uç noktada yer alan ve istenmeyen sonuçlara neden olan en ciddi tehlikedir. İyilik halini gündeme getirmenin ilk adımı acil hekimlerini etkileyen gece-gündüz döngüsünün bozukluğu, uykusuzluk, malpraktis ve işsiz kalma korkusu, bulaşıcı hastalıklara maruziyet, kötü beslenme ve kritik hastalara sürekli maruziyet gibi negatif faktörlerle başedebilme konusunda duyarlılık yaratmaktır. Elbette vücudun ihtiyacı olan uykuyu almak, dengeli ve düzenli beslenmek ve düzenli egzersizleri yapmak uzun süre sağlıklı yaşamak için yapılması gerekenlerin başında gelmektedir. Hastalarıyla sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını paylaşan doktorların daha güvenilir ve motive edici olduğu belirtilmektedir. Dahası sağlıklı alışkanlıklara sahip doktorlar hastalarıyla koruyucu alışkanlıkları daha çok konuşup tartışmaktadır. Beslenmeyi güçlendiren stratejiler nöbet esnasında yemeyi ve hidrasyon için kısa araları ön plana almayı içermektedir. Sık sık küçük besleyici atıştırmalıklar nöbet sonrası aşırı kalori alımını önlemektedir. Yeni bir fiziksel aktiviteye katılma, rutini değiştirme ve grup aktivitelerine katılma da egzersizi eğlenceli kılabilir ve enerji seviyelerini artırabilir” ifadeleri kullanıldı. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.