Site Rengi

DOLAR 32,3659
EURO 35,0042
ALTIN 2.325,73
BIST 9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 21°C

Sayfalarında Çiçek Kurutulamayan Kitap: E-Kitap

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir’de okuduğu bir kitaptan etkilenerek sahaflığa başlayan Devran Bildik, sahte çiçekle gerçek çiçek arasında ne kadar fark varsa e-kitapla gerçek kitap arasında da benzer farklılıkların olduğunu söyledi. 
Teknolojinin getirdiği yeniliklerle birlikte dijital e-kitaplar normal kitapların yavaş yavaş yerini almaya başladı. Sahaf Devran Bildik, dijitalleşme ile gerçek ilişkilerdeki sıcaklığın kaybolmaya başladığını ifade etti. Sahaf Bildik, "Teknolojinin getirdiği her şey yanında bir çeşit diyetler de ödetir. Kitabı bırakıp elinize teknolojik bir eşya aldığınız zaman artık somut bir dünyadan kopmak için gerekli olan adımlardan bir tanesini atmış oluyorsunuz. Gerçek dünyadan bir adım daha uzaklaşmış oluyorsunuz. Çünkü e-kitap alışkanlığı sizi yavaş yavaş bazı şeylerden uzaklaştırıyor. Sadece sahaflardan değil, sıfır ürün satan mağazadan da kitap alabilirsiniz ama e-kitap alma sürecinde insani ilişkilere yabancılaşıyorsunuz. Bir sahafla kurabileceğiniz dostluktan ve onun muhabbetinden mahrum kalıyorsunuz. Orada tanıdığınız insanlardan ve arkadaşlıklardan kopuyorsunuz" diye konuştu.

"Kitapla kurulan bağ her zaman gerçektir"
E-kitap ve benzeri dijital metinlerin kitabın yerini tam olarak alamayacağını vurgulayan Bildik,"Kitabın verdiği estetik hazza ve o estetik dünyaya uzak kalıyorsunuz. E-kitap ile birlikte tüm bu inceliklerden tüm bu estetikten sıyrılmış oluyorsunuz. Mesele kitap okumaksa nereden nasıl okursak okuyalım. Şunu unutmayalım; kitapla kurulan bağ her zaman gerçektir" dedi.

"İş kitaptan vazgeçme noktasına gelirse aslında tüm gerçeklikten de vazgeçmek gerekir"
Gerçek sayfalarla e-kitap sayfalarının arasındaki ilişkiye değinen Bildik, "Sahte çiçekle gerçek çiçek arasında ne kadar fark varsa e-kitapla gerçek kitap arasında da o kadar fark var. Siz başına bir iş getirmedikçe yapay çiçekler sonsuza kadar yaşar, yıpranmaz, solmaz ama bu çiçeğin gerçek olmadığını değiştirmez. İş kitaptan vazgeçme noktasına gelirse aslında tüm gerçeklikten de vazgeçmek gerekir. Yani teknolojiyle alakalı olarak şunu anlamak zorundayız. Teknolojik ürünlerle her bağ kuruşumuz da eski ve gerçek ilişkilerimizi de geride bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Son olarak dijitalleşmenin insanların aktarabileceği somut şeyleri elinden aldığını belirten Sahaf Bildik şunları söyledi;
"En basitinden insanlara bırakacağınız mirasınız eksilecek. Bir kitaplık veya kütüphane bırakabilmek varken bir flash bellek ya da kayıt cihazı bırakmak durumunda kalacaksınız. Bunların hiçbiri geçerliliği olan ve zamana direnebilecek şeyler değil. Bunlar ancak gerçeğin kopyasının farklı bir kopyasından ibaret."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.