Site Rengi

DOLAR 32,5633
EURO 34,9059
ALTIN 2.427,50
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
27°C
Hafif Yağmurlu
Per 23°C
Cum 25°C
Cts 21°C
Paz 19°C

SES: ‘Acil Taleplerimiz Yerine Getirilsin!’

SES: ‘Acil Taleplerimiz Yerine Getirilsin!’
07.04.2020
A+
A-

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), ‘Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE) Standartları’ ile ilgili bir basın açıklaması düzenledi.

“Acil taleplerimiz yerine getirilsin’ diyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (Ses) Eskişehir Şube Eş Başkanı Birtürk Özkavak, açıklamasında taleplerini şöyle sıraladı: “İş yerlerinden sağlık emekçilerinin KKE temini ve kullanımı ile ilgili çok sayıda şikâyet gelmektedir. Yöneticilere defalarca iletmemize rağmen taleplerimiz görmezlikten gelinmekte ve bir çok sorunun yanısıra bazı hastanelerden sağlık çalışanlarına taahhütname vb adlarla sağlık emekçilerine bazı belgeler imzalattırılmak istenmekte, sürecin tüm sorumluluğu sağlık emekçilerine yüklenmek istendiği anlaşılmaktadır. Bu uygulamalardan derhal vazgeçilerek aşağıda belirttiğimiz temel yaklaşımlara uyuması çağrısı yapıyoruz.

Ülkemizde ve dünyada yaşanılan Covid-19 salgını sebebiyle tüm sağlık emekçileri büyük risk altında bulunmaktadır.Yoğun iş temposu altında çalışan sağlık emekçileri uluslararası standartlara uygun koruyucu ekipman bulmakta sıkıntı yaşamakta, psikolojik olarak da ağır tahribat yaşamaktadır. Ağır koşullarda ve risk grubunun en ön safında çalışan sağlık emekçilerine Kişisel Koruyucu Ekipman Taahhüt ve Teslim Formu imzalatma çabaları ise gelinen noktayı açık şekilde göstermektedir.

Bu süreçte fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden iyilik halinden hızla uzaklaşan sağlık emekçilerine ekipman sıkıntısından kaynaklanabilecek ve sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların hukuki sonuçlarını sorunların sorumluluğunu yüklemeye çalışma çabaları yıllardır sürdürülen sağlık politikalarının bir sonucu olarak karşımıza bütün çıplaklığı ile durmaktadır.

Değerli Basın Emekçileri
Koruyucu Ekipmana dair aşağıda sıraladığımız maddeler hızla yerine getirilmelidir.

1) Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon kuralları eksiksiz olarak uygulanmalı.
2) Kurumsal enfeksiyon analizi yapılmalı ve uygun izolasyon sağlanmalı.
3) Evrensel standartların ortaya koyduğu eğitimler verilmeli ve yeterli sayıda sağlık emekçisi ile hizmet sunulmalı
4) Sağlık çalışanının enfeksiyon hastalığını tespit etmek ve gerekli tedbirleri almak hastanelenin hukuki sorumluluğunda olup 5 günde bir covid-19 testi yapılmalıdır.
5) Hastanede sürveyans verileri düzenli olarak analiz edilip, hastanede çalışan tüm sağlık emekçileri bilgilendirilmelidir.
6) Hastanede fiziksel alt yapı, havalandırma, cihaz malzeme, evrensel ve uluslar arası standartları uyum sağlamalı ve tüm ekipman sağlanmalı.
7) Covid-19 salgını sebebi ile Çalışan güvenliği programı tüm çalışanlarla paylaşılmalı ve güncellenmelidir.
8) Kullanılan koruyucu ekipmanın hangi standartlara göre üretildiği, ne kadar zamanda tüketileceği ve nasıl kullanılacağına dair uluslararası standartları taşıyıp taşımadığı belirtilmeli tüm çalışanlar bilgilendirilmelidir. Koruyucu Ekipmanda olması gereken CE EN TSE İSO ibareleri ile birlikte alım aşamasında teknik şartnamede ürünün olması gereken tüm koşulları karşıladığına dair garanti verilmelidir.
9) Temas düşünülerek Bariyer özelliği yüksek performanslı önlükler düşünülmelidir. Kullanılan ekipman ile ilgili sürekli ve etkin bir değerlendirme süreci işletilmelidir.
10) Maske seçiminde TS EN14683, EN14683: TİPII veyeTİP IIR uyumlu olmalı, sıvı bariyer oluşturmalı, hipoalerjik olmalı, nefes almayı engellemeyecek kalınlıkta olmalı, nonwoven materyalden yapılmalı, %99 bakteri filtrasyonu,%95 partikül filtrasyonu sağlamalıdır.
11) Türkiye Avrupa Tıbbi Eldiven Standardını kabul etmiş bulunup eldivenler TS EN 455-1-2-3 fiziksel, biyolojik ve delik deneylerini sağlamalıdır.

SES olarak salgınla mücadeleye devam edeceğimizi sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sağlığını koruma anlamında her türlü girişimi ivedilikle yapmaya devam edeceğimizi bir kez daha sizler aracılığı ile duyuruyoruz”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.