Site Rengi

DOLAR 32,3640
EURO 35,0101
ALTIN 2.325,51
BIST 9.093,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 21°C

Soğan ve Patates Fiyatı Neden Yükseldi?

15.08.2019
A+
A-

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, soğan, patates ve sebzedeki aşırı fiyat artışının sebeplerini anlattı. 
Hasanbey Mahalesi'ndeki soğan tarlasında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Buluşan, üreticiler olarak bu sorunu her yıl yaşadıklarını anlattı. Buluşan, "Geçen yıl bir ürün para etmediği zaman bir sonraki yıl bu ürünü ekmeme gibi bir karar alıyoruz. Bu üreticiler kendi aralarında birbirlerini yönetmiş gibi oluyor. Böylece bir anda üretim azlığı ortaya çıkıyor. 50 dönüm bir anda 20 dönüme 15 dönüme düşüyor. Soğanın bu seneki pazar fiyatı 5-6 lira. Geçen yıl üretici soğanı 30-40 kuruşa sattı. Eğer biz üreticiler 1 liraya soğanı satmış olsaydık soğan ekmekten vazgeçmezdik, devam ederdik. 30 kuruşa satabilen sattı, satamayan ektiği soğanı dereye döktü” dedi. 
ÖNCE KURAKLIK SONRA AŞIRI YAĞIŞ 
Fiyat artışındaki bir diğer sebebin aşırı yağış olduğunu aktaran Buluşan, “Bu seneki hava şartları daha değişik 6 Mayıs’a kadar kuraklık söz konusuydu. Bundan dolayı üretim yapamaz hale gelmiştik. Kuraklık adeta kapıya dayanmıştı. Yeraltındaki, göletteki sular çekildi. Domates üreticilerimiz adres değiştirmeye başlamıştı. Gitmiş olduğu yerden su olmadığı için başka yere gitmek zorunda kaldı. Cenabı Allah mayıs ayında bol yağış verdi. Bu sefer de yağış afete döndü. Aşırı yağıştan dolayı ayçiçeği, mısır ve kuru soğan harici üreticilerimiz zarar gördü. Arpa, buğday yattı. Yeşillik tarlada kaldı. Dolu ilk etapta pancara zarar vermişti ancak şuan pancarın gelişi güzel. Bu sene fiyatların aşırı yüksek olmasındaki bir sebep ise aşırı yağışlar oldu. Patates ve soğanda Adana bölgesinde hastalıkların olması, aşırı yağışlar olması ve üreticinin malını satamaması. Var olan mevcut malın ise fiyatının bir anda yükselmesi. Burada acil olarak yapmamız gereken üretimden sonraki depolama sistemi. Biz bir ürünü bir ayda üretiyoruz bir ayda pazarlıyoruz. İkinci bir ayda elimizde ürün kalmıyor. Soğanda buna benzer sıkıntıyı yaşadık. İşte depo olsa, üretici soğanını söker, kurutur ve yavaş yavaş piyasaya sürer. Domates ve yeşillikte depolama sorunu giderilirse artışı bir nevi önler” diye konuştu. 
Burada üreticinin suçunun olmadığını söyleyen Buluşan, “Bir ürün satılırken üreticin maliyeti hiç görünmüyor. Bizim en büyük mağduriyetimiz burada. 5 liraya satılan ürünün bahanesi var ama bizim üretip de 30 kuruş ile 1 liraya sattığımızın ürüne yaptığımız masrafı hesaplayıp anlatamıyoruz. Üreticinin düşük fiyata sattığını halkın ise yüksek fiyata yediği bir ortam bir düzenleme yapmamız şart ki üretici üretimden vazgeçmesin” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.