Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

T700-TEI-701D Motoru Teslim Töreni Gerçekleşti

15.08.2019
A+
A-

T.C. Cumhurbaşkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde yürütülen, TEI’nin ana motor yüklenicisi olduğu Genel Maksat Helikopteri Programı (GMHP) kapsamında üretilen ilk 4 adet T700-TEI-701D model turboşaft motoru, T70 Genel Maksat Helikopteri Platformlarında kullanılmak üzere; Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Eskişehir Milletvekilleri Harun Karacan, Metin Nurullah Sazak, Dr. Arslan Kabukçuoğlu ve Eskişehir Protokolü’nün katıldığı törenle Türk Havacılık Uzay Sanayii A.Ş.’ye teslim edildi.

Bu proje; TEI tarafından Eskişehir tesislerinde üretilen T700-TEI-701D turboşaft motorunun, Türkiye’de üretilen ilk helikopter motoru olması itibarıyla Türkiye’nin millî havacılık tarihinde yeni bir kilometre taşını oluşturmaktadır. Türkiye bu proje sayesinde helikopter üretebilen ülkeler arasında yer almaktadır.

Projenin katkıları üretim fazının ötesinde, T70 platformunda kullanılacak T700-TEI-701D motorların gelecekteki yaklaşık 30 yıllık yaşam ömürleri göz önüne alındığında, TEI’nin nihai kullanıcılara servis, bakım, onarım, revizyon, eğitim, teknik destek alanlarında hizmet verme ve yedek parça sağlama konusunda önemli katkıları olacak.

Proje sayesinde uluslararası alanda TEI’nin Avrupa, Orta Doğu ve Asya coğrafyalarında yer alan 20’nin üzerinde ülke envanterindeki T700 ailesi motorlarına servis, bakım, onarım, revizyon, eğitim, teknik destek hizmeti verme hakkı bulunması münasebetiyle Türkiye’den katma değeri yüksek, nitelikli mühendislik ve teknik destek hizmetleri ihracatı yapılabilecek.

Gelecekte yurt dışındaki ülkelerin TUSAŞ T70 helikopterini almak istemeleri ve kullanılacak motor olarak T700-TEI-701D isim plakalı motoru tercih etmeleri durumunda TEI üretimi motorların yurt dışına ihraç edilebilme imkânı da doğabilecek.

2020 yılından itibaren hızlı bir ivme ile başlayıp 2025 yılının sonuna kadar devam eden üretim süreci içinde TEI’de T700-TEI-701D turboşaft motorlarının Seri İmalat Fazı’na geçilmiş olacak ve ilerleyen zaman içinde haftada 1 motor üretebilme kapasitesine erişilecek. Böylelikle 236 adedi kesinleşmiş sipariş ve 12 adedi opsiyonel yedek motor olmak üzere toplamda 248 adet T700-TEI-701D motorun üretimi TEI tarafından gerçekleştirilmiş olacak.

Turboşaft Test Merkezi Binaları İnşaatı (Faz-2) Projesi Temel Atma Töreni Gerçekleşti

Etkinlikte ayrıca, Turboşaft Test Merkezi binalarının temel atma töreni de gerçekleştirildi. 

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilen helikopterin motor ihtiyacının, yerli olarak karşılanması amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığınca başlatılan ve 7 Şubat 2017 tarihinde imzalanan proje doğrultusunda Gökbey Genel Maksat Helikopteri’ne güç verecek 1400 shp gücünde yerli ve millî turboşaft motoru TEI tarafından üretilecektir. Projede gelinen noktada TEI’nin tasarladığı çekirdek motor 28.000 RPM’de kararlı olarak çalıştırılmış olup motorun kendini idame ettirdiği hızda ve rölanti hızındaki karakterini anlamada büyük yol kat edildi.

Proje kapsamında temel atma töreni gerçekleşecek; 19 farklı test odası ile 500 personelin çalışacağı kapasitede atölye ve ofislere sahip olan Turboşaft Test Merkezi Binaları; yaklaşık 30.000 m2’lik alana sahip olacaktır. Temeli atılan binanın hizmete girmesiyle; TEI-TS1400 motorunun yurtdışı test ihtiyacı azalacak, gerek zaman gerekse de maliyet anlamında tasarruf sağlanabilecektir. Bunun yanı sıra, yerli test kabiliyetinin gelişmesiyle birlikte, dışa bağımlılığın azalması hedeflenmektedir. Böylelikle, geliştirilecek benzer sınıf motor projelerinin testlerinin tamamlanarak hızla devreye alınmasına imkân sağlanmış olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.