Site Rengi

DOLAR 32,5327
EURO 34,9418
ALTIN 2.435,60
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 23°C
Az Bulutlu
Eskişehir
23°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C

TAP Derneği Genel Sekreteri Boyacılar, "Eskişehir Atık Pil Konusunda Çok Duyarlı"

15.08.2019
A+
A-

TAP Derneği Genel Sekreteri Neslihan Bahar Boyacılar Mavi Radyo ve Haber Ötesi ortak canlı yayın konuğuydu. Eskişehir'in atık pil toplama konusunda son derece duyarlı olduğunu vurgulayan Boyacılar, Eskişehir'den yılda 20 ton atık pil toplandığını söyledi. Pil ve atık piller hakkında bilgi verem Boyacılar, açıklamalarına şu şekilde devam etti;

"Atık pilden önce, biraz pili tanımakta fayda var. Çünkü artık günümüzde pili çok görmüyoruz. Ama hayatımızda bir o kadar da mevcut. Çünkü teknolojinin gelişmesiyle birlikte pilsiz bir ürünümüz kalmadı. Piller artık kullanılamayacak hale geldiği zaman yada aldığı bir darbe sonucu biz kullanamıyorsak biz buna atık pil diyoruz. Pillerin içerisinde birçok kimyasal madde var. Biz bu maddelerin dışarıya çıkmasını istemiyoruz. Çünkü bu bizim için bir kirlilik. Bunu önlemeye çalışıyoruz."

Atık Pillerin kontrolü ile ilgili ülkemizde hangi yasalar yürürlükte?

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren bir yönetmelik var. 2004 yılında yayınlandı ve bizim de derneğimizin kuruluşu ile paralel. Kim pilini piyasaya sürüyorsa atığını da toplama yükümlülüğü veriliyor. Bu çatı altında dernek kuruldu ve bu konuda yetkili tek kuruluş biziz. Ülkemizde yeterli miktarda pil toplanamadığı için geri dönüşüm tesisleri işlenebilecek durumda değil. Kurulduğumuzdan bu yana çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. İlk önce okul kampanyalarımızı başlattık. Hemen hemen bütün illerde biz bu kampanyayı yürütüyoruz. Bizim en büyük destekçimiz belediyeler. Bizim için önemli olan vatandaşın bilincini arttırmak. Şuan ki teknolojik çağda pilleri hayatımızdan çıkarmamız pek mümkün değil. Belediyeden yada web sitemizden atık pil toplama kutusu temin edebilirsiniz.

Atık pillerin çöpe değil, atık pil kutularına atılması gerekiyor. Alışveriş merkezlerinde, belediyelerde, muhtarlıklarda, otellerde, okullarda, hastanelerde bulunuyor. Çok fazla pil toplanmasa da çocuklarımızın bu bilinci almalarını hedefliyoruz. Pil oyuncak değil. Çocukların eline verilip oyuncak edilecek bir malzeme değil. Okul bazlı bir eğitime yetişemez hale geldik. Öğretmenlerimize yönelik bir eğitim gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye'nin hemen hemen pek çok noktasına uzmanlarımızla eğitim yapıyoruz. Kutuda piller biriktiğinde de bizi arayabilirler. Kutusu olan bir araç gelip alacak diye beklemesin. Ya belediyeye yada bizlere internet adresimiz üzerinden ulaşabilirler.

Nüfusa bakıldığında İstanbul çok atık pil topluyor. Eskişehir yılda 20 tona çıkardı. Eskişehir'in yeri ayrı. TAP olarak 730 ton atık pil topladık. Bu yıl hedefimiz 800 ton. Daha çok pil kullanıyoruz, ama pillerin de boyutları artık küçülüyor. Ülkemizdeki geri dönüşüm tesisin işlenebilmesi için yeterli miktarda pil toplanamıyor. Okullara bir çevre dersi verilsin ve çevre dersi işlensin diye çok fazla görüşme yaptık. Bizim derneğimizde işlenen bir konu eklediler. Bu bizim hoşumuza gidiyor. Okullar bizim olmazsa olmazımız. Çocuklar bizi şaşırtmıyor. Kampanyalarımızın yarısını çocuklardan alıyoruz. Eskişehir'in bilinçli olduğunun farkındayım. Bu duyarlılıktan dolayı Eskişehir halkına ve belediyelere çok teşekkür ederim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.