Site Rengi

DOLAR 32,5812
EURO 34,7691
ALTIN 2.420,00
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 31°C
Az Bulutlu
Eskişehir
31°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 21°C
Cum 26°C
Cts 28°C

Tarihten Bugünümüze Uygur Türkleri ve Doğu Türkistan Programı TÜMSİAD’da Yapıldı

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal, TÜMSİAD Eskişehir Şubesi Binasında Doğu Türkistan’da yaşanan Çin zulmüne dikkat çekmek amacıyla TÜMSİAD Şube Başkanı Ali Engiz'in daveti üzerine program yaptı.

Prof.Dr. Ünal, Doğu Türkistan’da yaşanan zulümle ilgili bölgede yaşayan Uygur, Kazak ve Kırgız Türklerine yardım için vatandaşlardan imza topladığını, Doğu Türkistan’da 30 milyondan fazla Türk’ün yaşadığını vurgulayan Prof.Dr. Ünal: “1949’da katil Stalin’in desteğiyle kızıl Çin tarafından işgal edilen 30 milyon Uygur, Kazak ve Kırgız Türkü’nün yaşadığı Doğu Türkistan’da son zamanlarda yaşanan zulüm ve katliamlar ayyuka çıkmış vaziyettedir. Doğu Türkistan halkı son yıllarda daha önceden eşi benzeri görülmemiş baskı ve zulüm politikalarına maruz kalmaktadır. Kızıl Çin’in Doğu Türkistan’a yönelik baskıcı politikalarının zirveye çıktığı bir dönem içerisindeyiz. Pek çok Müslüman Uygur, Kazak ve Kırgız Türkü değişik isimler altında kurulan eğitim kamplarındadır. 1 milyon civarında insan, çağdaş Nazi kamplarında benzer kamplarda işkencelere tâbî tutulmakta, ideolojik eğitimden geçirilmekte, din ve inanç özgürlüğü kısıtlanmakta, Uygur Türkçesi’ni yasaklanmakta, Türkler zorla Çinliler ile evlenmeye teşvik edilmekte, mezar taşlarındaki Türkçe yazılar yok edilmekte ve ses çıkaranın sesi kesilmeye çalışılmaktadır. Dünya Devletleri, 1949’dan bugüne Komünist Çin rejiminin zulmü altında var olma mücadelesi veren Doğu Türkistan’a karşı Dünya ülkeleri üç maymunu oynamaktadır. Çin hükümeti yıllardır bölgede yaşayan Müslüman Türklere karşı soykırım uygulamakta, yıllara yaydığı katliamları devlet politikası halinde yürütmektedir.” şeklinde konuştu.

Başkan Engiz ise: “Çin zulmü altında her gün namusunu, iffetini, dinini, dilini korumaya yaşatmaya çalışan Müslüman-Türk kardeşlerimize yapılan zulme sessiz kalmamalıyız. Soydaşımıza, dindaşımıza sahip çıkmalıyız. Öz vatanında özgürce yaşama hakkı elinden alınan Uygur Türkü kardeşlerimize sahip çıkmalıyız. Bu kardeşlerimizin ilk fırsatta Türkiye’ye getirilmesi ve can güvenliklerinin garanti altına alınması gerektiğine inanıyor ve devletimizi idare edenlerden talep ediyoruz. Ayrıca bu acı olayların devamının gelmesinin göz önünde bulundurularak Doğu Türkistan Davası’nın devlet politikası haline dönüştürülmesi gerekliğini arz ediyoruz. Allah’ın Resulü, Peygamber Efendimiz “Müslümanlar birbirinin kardeşidir” buyurmaktadır. Tüm dünya Müslümanlarının önemle bu zülmün durdurulmasında Doğu Türkistan'a destek vermesi gerekiyor.”

Başkan Engiz, Uygur Türkleri ve Doğu Türkistan’da yaşanan olayları ve tarihimizden bugünumüze anlatan Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal'a 16 Büyük Türk Devleti’nin para üzerine basılı sembolik bayraklarını hediye etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.