Site Rengi

DOLAR 32,5478
EURO 34,8217
ALTIN 2.431,59
BIST 9.722,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 26°C
Az Bulutlu
Eskişehir
26°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 24°C
Cts 23°C
Paz 22°C

TİP1 Diyabetli Hastalar Meclis Gündeminde

15.08.2019
A+
A-

Türkiye’de milyonlarca diyabet hastası bulunduğuna dikkat çeken CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, diyabet hastalarının tedavilerinde kullanılan cihazlarının SGK’nın geri ödeme listesinde yar alması, diyabetli hastalarının acısız ve doğru sonuçlar almak için kullandığı insülin pompasının da devlet tarafından karşılanması çağrısında bulundu. 

Eskişehir’de Diyabetli çocuklar ve aileleriyle bir araya gelen Çakırözer, ailelerinin talep ve sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. 

Diyabetli çocukların şeker ölçümü yapmak için ayda 250-350 kez iğne aparatlı cihazlar kullandıklarını ve çocukların parmaklarının delik deşik olduğunu söyleyen Çakırözer, “ Gelin çocuklarımızı bu eziyetten kurtaralım. Çocuklarımızın acısız, ağrısız kullandığı insulün pompasının ve sensörünün devlet tarafından verilmesini sağlayalım” dedi. 

 

CHP’li Çakırözer Eskişehir’de TİP 1 Diyabet hastası çocuklar ve aileleriyle bir araya gelerek sorun ve talepleri dinledi. Hastaların yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, hastaların tedavi masraflarının devlet tarafından karşılanması çağrısında bulundu. 

 

Diyabetli çocukların parmakları delik-deşik

TİP 1 Diyabet hastaları ve ailelerinin yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, “ Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de çocuklar büyük oranda TIP 1 Diyabet hastalığına yakalanmaktadır. Ülkemizde 11 milyona yakın TİP 1 diyabet hastası olduğu bilinmektedir. TİP1 Diyabet hastası olan çocukların gün içerisinde sürekli şeker ölçümü yapması gerekmektedir. Çocuklar okulda, parkta, sokakta bu ölçümü yaparken, iğneli bir aparat kullanarak vücuttan ölçümü yapmaktadır. Ayda en az 250-350 kez bu ölçüm yapılmakta çocukların hem parmakları delik deşik olmakta, hem de acı çekmektedirler. Oysa hastaların her gün iğne yapmamalarını sağlayacak insülün pompası bulunmaktadır. Ancak fiyatın yüksek olması nedeniyle ailelerin bunu karşılayamamaktadır. SGK’nın bu fiyatın yarısını karşılaması çoğu diyabet hastasının bu cihazı teminini zorlaştırmaktadır” dedi. 

 

SGK'nın geri ödeme listesinde yer almayan ancak güvenilirliği uluslararası ölçüm merkezlerinde test edilmiş ölçüm cihazları ve çubuklarını almak isteyenlerin belirli miktarlarda fark ödediklerini ifade eden Çakırözer, fark ödemeden cihaz almak isteyen bazı vatandaşların ise güvenmemelerine rağmen istemedikleri ürünlere yönelmek zorunda bırakıldığını söyledi. Çakırözer, “SGK’nın diyabet hastalarının şeker ölçüm cihazlarının karşılamamasından kaynaklı diyabet hastaları için hayati önem taşıyan şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığına ilişkin haberler kamuoyunda geniş yer bulmuştur. Hastaların mağduriyetlerinin giderilmesi için tedavi masrafları devlet tarafından karşılanmalıdır” dedi.

 

Çakırözer Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

•    Türkiye’de ve seçim bölgem olan Eskişehir’de TİP 1 Diyabet hastası kaç kişi bulunmaktadır? Bunlardan kaçı çocuk, kaçı erişkindir?

•    Bu hastalardan kaçı şeker ölçüm cihazı kaçı insülün pompası kullanmaktadır? Son 5 yıllık dönemde yıllara göre ithal edilen şeker ölçüm cihazlarının sayısı nedir? Hangi ülkelerden ne kadar cihaz ithal edilmiştir? İnsülin pompasına sahip olmayan diyabet hastalarının kaçı çocuktur?

•    SGK listesinde yer alan şeker ölçüm cihazları var mıdır? Varsa bu cihazlar hangileridir? Bu ürünler hangi ülkelerden ithal edilmiştir? 

•    Piyasada satılan ve SGK listesinde yer alan bu cihazlardan ötürü yanlış şeker ölçümü yaptığı ve tedavi uyguladığı için yaşamını yitiren ya da başka rahatsızlıklara yakalanan hasta sayısı kaçtır?

 

•    Yurttaşlarına en iyi ve ücretsiz sağlık hizmeti sunmak bir ülkenin en temel görevleri arasında bilinmekteyken Diyabet hastalarının tedavi masrafları SGK’nın geri ödeme kapsamına alınmamasının gerekçesi nedir? SGK diyabetli çocukların tedavi masraflarının neden tamamını karşılamamaktadır?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.