Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 20°C
Az Bulutlu
Eskişehir
20°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 24°C

Türk Dünyası’nın Büyük Yazarı Cengiz Aytmatov’un Oğlu Askar Aytmatov Eskişehir’de

15.08.2019
A+
A-

Türk Dünyasının büyük yazarı Cengiz Aytmatov’un oğlu Kırgızistan Eski Dışişleri Bakanı Askar Aytmatov Eskişehirde  ziyaretlerde bulundu. Ziyarette Türk Dünyası’nın ortak ticari ve kültürel bağların kurulması yönünde adımların atılması gerektiğini söyleyen Aytmatov bu kapsamda Eskişehir Ticaret Odası ve Eskişehir Sanayi Odasını yönetim kurulu üyeleri ile görüştü. Oral Büyüksarı'ya ait Türk Dünyası Çarşısı modelini önce Eskişehir daha sonra tüm dünyaya Eskisehirliyi açma projesi ziyaretlerde değerlendirildi. Konu ile ilgili ESO Yönetim kurulu üyeleri Sinan Özeçoğlu heyeti ve ETO yetkilileri ile konular değerlendirildi. Yol haritası çıkarılarak hayata geçirilmesi konuşuldu.

Önce Eskisehir Odunpazari bölgesinde yapılacak Türk Çarşısı daha sonra Bişkek ve Moskovadan, Balkanlar ve Afrikaya 100 AVM hedeflendi. Aytmatov ve iş adamı Temurlan Sarubek Kırgızistan da ki Türk Çarşısına davet edeceklerini söyledi. 
Turk Ocagi ziyaretinde Prof.Dr. Nedim Unal "Türk Dünyası gençliğinin kaynaşmasının da çok önemli olduğunu söyleyen Aytmatov gönül bağımızı birleştirecek ortak kültürel projelerin yapılması gerektiğini, birlikte yapılacak projelerle kardeşliğimizin pekişeceğini kaydetti. Eskişehir Türk Ocağı’nın faaliyetlerinden de haberdar olduklarını ve Aytmatov Türk Ocaklarının Türk Milletinin kalbi olduğunu söyledi. Sayın Aytmatov aynı zamanda 2 Eylül de Kırgızistan Isık Gölü’nde bu sene üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Dünya Göçebe Oyunları’na Türkiye’den herkesi beklediklerini söyledi. Ocak başkanımız da Türk Dünyasının en önemli değerlerinden olan, yazdıkları ve yaşadıkları ile hayatını Türk Dünyasına adayan yazar Cengiz Aytmatov’un oğlunu Eskişehir Türk Ocağı’nda ağırlamaktan memnun olduğunu söyledi.

Eskişehir'de yapılan Balmumu heykel müzesi ziyaretinden sonra EBB Başkanı Prof.Dr.Yilmaz Büyükerşen'e ziyaretle program başladı.
Türklerin ilk Müslümanlığı kabul ettiği savaşın yapıldığı Talas ile 'kardeş şehir dilekçesi' verildi. Prof.Dr.Yilmaz Büyükerşen, Türk Dünyası ile ilişkilerin çok önemli olduğu ve güçlenmesi gerektiğini anlattı. Dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un da müzeye balmumu heykelini yapacağını söyledi.
Karşılıklı hediyelerle ziyaret son buldu.
Ziyâret sırasında bulunan ve İstanbula Manas heykelini yaptıran Kırgız iş adamı da aynı balmumu müzenin Bişkek'te yapılması için harekete geçtiklerini ve Prof.Dr Yılmaz Büyükerşen'in bu projeye sanatsal eserleri için teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.