Site Rengi

DOLAR 32,6015
EURO 34,7765
ALTIN 2.414,40
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 31°C
Az Bulutlu
Eskişehir
31°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 21°C
Cum 25°C
Cts 24°C

Türkiye’nin En Yaşlı Tayyaresi Hâlâ Göklerde

15.08.2019
A+
A-

Türkiye’nin uçabilen en yaşlı tayyaresi 1942 model Boeing-Stearman, Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi’nde 75 yaşında olmasına rağmen tarihini göklerle birleştirmeye devam ediyor. 

İkinci Dünya Savaşı sırasında pilot yetiştirmek için yapılan uçaklar, aynı zamanda savaşa da şahitlik etti. Erkeklerin çoğunluğunun savaşta olması dolayısıyla uçakların yapımdan kadınları payı yüksek. Yaklaşık 9 bin civarında yapılan uçakların kanatlarında ve gövdelerinde kumaş giydirme yapılmış. Türkiye’nin de en eski uçabilen tayyareleri olarak bilinen 1940 ve 1942 model iki Boeing-Stearman tipi uçak Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi’nde bulunuyor. Burada bakımları düzenli olarak yapılan uçaklar aynı zamanda günlük uçuşlarını da sürdürüyor. Milli akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk, uçaklar hakkında şunları söyledi:
“Bunlardan birisi 1940 diğeri 1942 modeldir. Türkiye’nin en eski uçan tayyareleri bizim müzemizdedir. Bunlar gerçekten uçarken çıkardıkları sesler bundan 70 sene önce duyulan seslerle aynı. Bundan dolayı bunları havada izlemek ayrı bir zevk.”

“Bayanlar tarafından monte edilmiş bir uçak”
Uçakların tarihi hakkında ise bilgi veren Makine Mühendisi Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi Organizasyon Komitesi Başkan Yardımcısı Işıl Görenoğlu, “Bu uçak Boeing-Stearman 1942 model. Pilotların yetiştirilmesi için üretilmiş bir uçak. En önemli özelliğide savaş yıllarında erkekler savaşta oldukları için bayanlar tarafından monte edilmiş bir uçak. Yıldız bir motora sahip. Kanat ve gövdesinin büyük bir kısmı kumaş giydirme ile yapılmış. Çok özel bir uçak. Bakımları sürekli yapılmakta. Şuanda müzemizde faal durumda bulunan uçaklardan bir tanesi. Her zaman günlük uçuşları oluyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.