Site Rengi

DOLAR 32,5696
EURO 34,9577
ALTIN 2.423,62
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 27°C
Az Bulutlu
Eskişehir
27°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 24°C
Cts 22°C
Paz 21°C

Uluslararası Seyyid Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri Gerçekleştirildi

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Valiliği tarafından desteklenen "Uluslararası Seyyid Sultan Sücaaddin Veli'yi Anma Etkinlikleri" Seyitgazi ilçesine bağlı Arslanbeyli Mahallesi'nde gerçekleştirildi.
Anma programına; Vali Özdemir Çakacak, Seyitgazi Kaymakam Vekili Cüneyt Demirkol, Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın, Şeyh Şücaaddin Veli Kültür ve Turizm Derneği ile Eskişehir Alevi Dernekleri Platformu Başkanı İbrahim Balcı, Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Dergahı Postnişini Mehmet Demirtaş ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Program ilk olarak Vali Çakacak ve beraberindeki heyetin, Seyyid Sultan Sücaaddin Veli'nin kabrini ziyaret etmesi ile başladı. Daha sonra etkinlik saygı duruşu ve istiklal Marşımızın hep bir ağızdan okunmasıyla devam etti.
“Huzurun mimarı, gönüllerin sultanı, Anadolu’nun manevî büyüklerinden Seyyid Sultan Şücâeddin Velî’yi anmak; onun herkesi ve her yeri saran manevî iklimini solumak amacıyla bir araya geldiğimiz bu programda siz kıymetli kardeşlerimle birlikte olmaktan; bu manevî havayı beraberce solumaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.” Diyen Vali Çakacak, programın açılış konuşmasını yaparak şunları söyledi:
“Eskişehir’de yaşamış olmakla birlikte etki alanı Bursa, Kütahya, Manisa ve Ankara başta olmak üzere Anadolu’nun ve Balkanlar’ın en ücra yerlerine kadar ulaşan; gerek Anadolu halkı için, gerekse Balkanlar’daki Türkmenler için manevî bir rehber olan Şücâeddin Velî’nin; Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İslâm’ın Balkanlar’a yayılmasında şüphesiz ki büyük katkıları olmuştur. 

Hacı Bektâş-ı Velî gibi, Ahî Evran gibi, Hz Mevlâna gibi; Yunus Eme, Hacı Bayram-ı Velî, Taptuk Emre, Şeyh Edebâlî gibi Horasan kaynaklı bilgelik ve manevî havayla dolu olan Şücâeddin Velî; tüm Anadolu erenleri gibi yolumuzu aydınlatmış, yönümüzü dosdoğru kılmıştır. Manevî iklimini Anadolu’nun ve Balkanlar’ın her yanına yaymıştır.
Gaza fetihlerine katılarak gönülleri fetheden, Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’da yerleşmesine katkı sunan Şücâeddin Velî, aradan yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen Eskişehir’imizin manevî değerleri olmaya ve huzur iklimini yaymaya devam ediyor.
Bu bakımdan gerek Türk Dünyası Kültür Başkentliği sürecinde ve gerekse akabinde Eskişehir Valiliği olarak; Şücâeddin Velî’ye olan vefa, minnet ve evlâtlık borcumuzu bir nebze de olsa ödeyebilmek gayesiyle onun ayak basarak onurlandırdığı Eskişehir’imizde ondan kalan yapılara ve hâtıralara sahip çıkıp onarmayı, âbâd etmeyi bir görev bildik. Bundan sonra da aynı şevk ve iştiyakla buna devam edeceğiz.”
Hacı Bektaşî Velî’nin ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım’ deyişini hatırlatan Vali Çakacak, konuşmasına şöyle devam etti:
“Gönül dünyamızın tertemiz pınarı olan Hoca Ahmed Yesevî’nin Anadolu’ya gönderdiği Kutbu’l-Âlem Hünkâr Hacı Bektaş-ı Velî; bizlere manevî bakımdan ulaşmamız gereken son merhale olarak “edebi” göstermiştir. 
Bu silsilenin bir devamı olan Şücâeddin Velî de aynı gayeye hizmet etmek üzere Horasan’dan Anadolu’ya gelmiş, gönül memleketimizde ebediyen yurt tutmuştur. Onun ve Hacı Bektaş-ı Velî’nin öğretilerini, sözlerle değil; meselelerin özüne ve derin mânâsına yönelerek anlamalı ve anlatmalıyız. Bu yüce gönüllü şahsiyetlere ayrılıkların değil, birlik beraberliğin penceresinden bakmalıyız.  
Gün birlik günüdür, gün Hacı Bektaşî Velî’nin deyimiyle ‘Bir olma, iri olma, diri olma’ günüdür; gün ikilikten kurtulma, dayanışma, paylaşma günüdür. 
Tarihi ve beslendiği kaynakları aynı olan bu milletin evlâtlarının geleceği de, idealleri de, bu coğrafya üzerindeki kaderi de birdir, beraberdir ve ortaktır. 
Bizler, birbirimizle farklılıklar üzerinden iletişim kuramayız. İdeolojiler, semboller üzerinden konuşamayız. Bizler, birbirimize ayrı gayrı gözlerle bakamayız. Öyleyse birbirimize gönüllerimizi açmak hepimizin vazifesidir!
Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken bir Bektaşî gülbenginde ifade edildiği gibi:
Vakitler hayrola. 
Hayırlar feth ola. 
Şerler def ola. 
Müminler saf ola. 
Münâfıklar berbat ola. 
Gönüller şâd ola. 
Meydanlar âbâd ola. 
Kalplerimiz mesrûr, sırlarımız mestûr, zahirimiz mâmûr, bâtınımız pür nûr ola.’
diyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selâmlıyorum.”
Konuşmalardan sonra Eskişehir Alevi Dernekleri Platform Başkanı İbrahim Balcı, Vali Çakacak’a katkılarından dolayı plaket takdim etti. Plaket takdiminden sonra etkinlik, mini konserler ve semah gösterisi ile sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.