Site Rengi

DOLAR 32,5609
EURO 34,7605
ALTIN 2.492,10
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 24°C
Az Bulutlu
Eskişehir
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 22°C

Yarım Asırlık Eczacıdan Özel Formüller

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir’de 52 yıllık eczacı Kayhan Tuncel, yılların tecrübesini kullanarak doktorların verdiği reçetelere ve formüllere göre ilaç hazırlayıp hastalara şifa olmaya çalışıyor.  
Yarım asırlık tecrübesiyle hastalara şifa olmaya çalışan Kayhan Tuncel, formüllere göre piyasada bulunmayan çeşitli ilaçları laboratuvarında yapıyor ve şimdilerde tercih edilmeyen, fabrikalarda üretilmeyen ilaçları hazırlıyor. Eczanede ilaç yapımının günümüzde pek tercih edilmediğini dile getiren Tuncel, eczacıların laboratuvarlarda hazırladığı ilaçların fabrikalarda üretilmediğini belirtti. Eczacılığı bilerek ve isteyerek seçtiğini vurgulayan Tuncel, yapmış olduğu tercihlerden dolayı hiçbir pişmanlık duymadığını ifade etti. 
“Eczanede hazırlanan ilaçların bulunmasına imkan yoktur” 
Eczanede hazırlanan ilaçlara eskisi kadar ilgi olmadığını dile getiren Kayhan Tuncel, ”Öncelikle ilaç kavramına saptama yapmak lazım. İlaç muayyen miktarlarda tek ya da birkaç kimyasal maddenin birleşmesinden oluşmuş ve vücuda verilmek için hazırlanmış kimyasal maddeler topluluğudur. Şimdi ilaç kavramından yola çıkarsak demiştim; ilaçların genel anlamda en çok bulunan şekli müstahzar dediğimiz, firmalar tarafından imal edilen, aracı depocularla ile tedarik zinciriyle bize ulaşan ve hekimin reçetesiyle bizim verdiğimiz ilaçlara biz müstahzar diyoruz. Bunun haricindeki grup ise eczanede hazırlanan ilaçlardır. Şimdi eczanede hazırlanan ilaçlar genelde hazır olarak karşılığı bulunmayan veya bulunmasına imkan olmayanlardır. Çünkü bozulabilme süreçleri, farklı kimyasal madde miktarlarından dolayı hemen hazırlanıp yapılması gereken ilaçlardır. Biz bunları majistral kavramı olarak söylüyoruz. Her ne kadar şimdilerde yoğun bir hazırlama dönemi olmuyorsa da hala revaçta ve biz bu işte hazırlıyoruz” şeklinde konuştu. 

“Hekim reçetesi olmadan yapmak yasak”
Eczanede yapılan ilaçların kurallarına da değinen Kayhan Tuncel, konuyla ilgili şunları kaydetti: 
“Yalnız bunun da kendine göre birtakım kuralları var. Öncelikle hekim reçetesi olmadan yapıp satmak mümkün değil. Elinize aldığınız formüle herhangi bir madde ilavesi veya madde çıkarımı asla söz konusu değil. Türk Eczacılar Birliği ile Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu bir komisyonca eczanede hazırlanan ilaçların fiyatları da yasal bir düzenlemeye alınmıştır. Hesaplama cetvelleri vardır. Örneğin, hiç tahmin edemeyeceğiniz; bulamayacağınızı zannettiğiniz ilacın hesabını yaparak hastaya ulaştırabilirsiniz. Eczacılık öğrencilerine de bunun aşılanması hususunda gayret göstermek gerektiğine inanıyorum.” 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.