Site Rengi

DOLAR 32,5707
EURO 34,9946
ALTIN 2.460,16
BIST 9.897,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 24°C
Az Bulutlu
Eskişehir
24°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 20°C

ESOGÜ’de Somut Olmayan Kültürel Miras ve Medyaya Yansımaları Tartışıldı

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen "Somut Olmayan Kültürel Miras ve Medya" konulu konferans Prof. Dr. Fazıl Tekin Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Konferansa Eskişehir Vali  Yardımcısı Arslan Avşarbey de katıldı. 
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz'un konuşmacı olarak katıldığı konferansta somut olmayan kültürel miras ürünlerinin görsel, işitsel, yazılı ve basılı medyada, yeni medya araçlarında ne şekilde yansıtıldığı ele alındı. UNESCO'nun kuruluşu, amacı ve felsefi temelleri hakkında da katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. M. Öcal Oğuz ülkemizdeki kürsülerde yürütülen akademik çalışmaların çoğunlukla ulusal düzlemde kaldığını ve UNESCO programlarına entegre çalışmaların gerçekleştirilmediğini belirtti. UNESCO'nun somut olmayan kültür miraslarını koruma modellerini anlatan Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, okul içi ve dışı eğitimin ve medyanın bu değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılarak korunması noktasında önemli olduğunu kaydetti. Türk medyasında kendi kültürümüze ait ve kültürel miras değeri taşıyan figürlerin yeterince yer almamasına karşın batı kültürlerine ait figürlerin tüm topluma medya yoluyla eriştiğini ve zihinlere kazındığını belirten Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, sahip çıkılmayan değerlerin kaybolmaya yüz tuttuğuna dikkat çekti. 
Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"nde Türkiye'den kabul edilen Piri Reis Haritası, Evliya Çelebi Seyahatnamesi gibi değerlerden bahsetti. Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, yakın dönemde başvurusu yapılan "Dede Korkut Mirası"nın da listeye kaydının kabul edildiği müjdesini paylaştı. Konferans soru-cevap kısmı ile sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.