Site Rengi

DOLAR 32,4809
EURO 34,7450
ALTIN 2.440,33
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Gümrükten geri çevrilen tarımsal ürünlerin sebebi ilaç kalıntıları

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen, ihraç edilecek tarımsal ürünlerin gümrük kapılarından geri çevrilmemesi için ilaçlanan ürünlerde arınma sürelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. 
Başkan Hüseyin Şen, yurt dışına ihraç edilmek istenilen tarımsal ürünlerin geri çevrilme sebebinin ilaç kalıntıları olduğunu vurguladı. Başkan Şen, "Tarımsal ürünlerde ilaçlama olmayacak diye bir şey yoktur, ama ilaçlamanın arınma sürelerini dikkatli uygulamak lazım. İyi tarım uygulamasını yapmamız lazım. Örneğin yurt dışına satılmak için gönderilip geri dönen sebzeler ilaç kalıntısından dolayı dönüyor. Arınma süresine uymuyor. İnsanların sağlığı ile oynanmamalı. Vatandaşlar bu tür şeyleri alırken anlayamazlar. Senin malın yurt dışına kapıdan döneceğine halden dönmüş olsa daha iyi olur. Yurt dışından döndüğünde itibar kaybında oluyor. Bir dönem pamukta uygulanan böcek ilacı kalıntısı domateste çıkmıştı. Bunlar kanserojen. Bunların denetimlerinin ciddi bir şekilde yapılması gerekiyor. En önemli şey insan sağlığıdır" dedi. 

"İlaç kalıntıları toprağımızda ve sağlığımız açısından sorun olacak" 
İlaçlanmış ürünlerin dikkatli bir şekilde arındırılmamasının insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade eden Başkan Şen, "Gerçekçi konuşmak gerekirse tarımda ilaçsız bir tarım mümkün değil. Muhakkak ilaçlama olacak. Bir sürü etken var ama önemli olan sağlık. Madem bu kadar imkansızlıklar içerisindeyiz burada yapabileceğimiz tek bir şey var. Bunların insan sağlığını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde arınması lazım. Yoksa hem sağlığımızla hem de toprağımızla oynamış oluruz. Bu konuda herkese görev düşüyor. Örnek vermek gerekirse mesela antibiyotikli sütün arınma süresi 10 gündür. 10 gün o sütün tüketime yollanmaması gerekiyor. Gümrük kapılarından dönen ürünler ne oluyor? Demek ki biz tüketiyoruz bunları. İleride bu ilaç kalıntıları toprağımızda ve insanlarımızda sağlık açısından sorun olacak. Önlem alınması lazım" diye konuştu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.