Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Rektör Gündoğan Şarhöyük Kazı Alanı’nı Ziyaret Etti

15.08.2019
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, 14 Ağustos Salı günü Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Bilge Baştürk ve ekibinin görevli olduğu Şarhöyük Kazı Alanı’nı ziyaret etti. Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Bilge Baştürk’ün Rektör Gündoğan’a Şarhöyük Kazı Alanı hakkında bilgi verdiği ziyarete ayrıca, Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Şennur Azade ve Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Müdürü Asuman Arslan da katıldı.

“Şarhöyük kazısıyla Eskişehir’in tarihi ortaya çıkıyor”

Eskişehir ve Anadolu Üniversitesi için önemli bir yere sahip olan Şarhöyük Kazı Alanı’nı ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan şunları aktardı: “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz çok büyük bir özveriyle kazı alanında çalışıyorlar. 1989 yılında rahmetli Prof. Dr. Muhibbe Darga Hocamız ile başlayan ve sonrasında yine rahmetli Prof. Dr. Taciser Sivas Hocamız ile devam eden kazı çalışmalarını şu an Edebiyat Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Bilge Baştürk Hocamız devam ettiriyor. Genelde kazı alanları şehir merkezlerinden uzakta yer alıyor. Ancak Şarhöyük, şehir merkezinde yer alması nedeniyle şehir arkeolojisi açısından da önemli bir konumda bulunuyor. Şarhöyük’te yer alan İlk Tunç Çağı, Hitit, Frig, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı kültürlerinin kalıntıları Eskişehir’in tarihine ışık tutuyor. Bu kazıyla Eskişehir’in tarihi ortaya çıkacak.”

Rektör Gündoğan konuşmasının devamında ise, “Bizim amacımız Eskişehir’in tarihine ışık tutacak arkeolojik çalışmalar yapmak. Şarhöyük dışında, İnönü ilçemize bağlı Kuzfındık Köyümüzde 2013 yılından bu yana Edebiyat Fakültemizden Doç. Dr. Ali Umut Türkcan’ın danışmanlığında yürütülen Kanlıtaş Kazısı devam ediyor. Prof. Dr. Erol Altınsapan tarafından yürütülen Karacahisar Kalesi Kazısı ve yine bölgemizde yer alan ve Prof. Dr. Zeliha Gökalp’in danışmanlığında yürütülen Amorium Kazılarımız var. İnşaallah Şarhöyük Kazısının devamında bu alanı Arkeoparka dönüştürmek gibi bir projemiz var. Gerekli destekleri alabilirsek bu bölge Eskişehir turizmine de çok önemli katkılar sunabilir diye düşünüyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren kazı alanındaki çalışmalarımızı hızlandırarak devam ettireceğiz ve bu alanlarda çalışan arkadaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmek adına da çalışmalar yapacağız.” ifadelerini kullandı. 

“Şarhöyük Kazısı Eskişehir tarihi için çok önemli”

Şarhöyük kazısının Eskişehir tarihi için önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Bilge Baştürk, “Bulunduğumuz kazı alanındaki höyük göründüğünden çok daha büyük bir alanı kapsıyor. Höyükte yaptığımız kazılarda Erken Tunç Çağı yani M.Ö. 3000 yılına kadar yerleşim tespit ettik. Bu yıl yaptığımız çalışmalarda ise M.Ö. 4000 yılına kadar giden kalıntılar bulduk. Ayrıca, Eskişehir merkezinin tarihi de M.Ö. 6000 yıl öncesine kadar gidiyor.” dedi. Baştürk konuşmasının devamında Şarhöyük kazılarında elde edilen bilgi ve verileri de detaylı bir şekilde Rektör Gündoğan ile paylaştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.