Site Rengi

DOLAR 32,4454
EURO 34,7775
ALTIN 2.442,56
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 25°C
Az Bulutlu
Eskişehir
25°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 18°C
Sal 21°C

Zeydan: ‘Latin Amerika İle İlişkilerin Geliştirilmesine Önem Veriyoruz’

15.08.2019
A+
A-

Pasifik İttifakı ülkeler, Meksika, Şili, Peru, Kolombia Büyükelçilikleri ile Türk firmaları ticaret hacmini arttırmaya yönelik toplantı TOBB'de Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu'na vekaleten TOBB İkiz Kuleşer'de gerçekleştirildi.

Pasifik İttifakı’nda İş Fırsatları: Türkiye, Peru, Şili, Kolombiya, Meksika Toplantısı, TOBB’da gerçekleştirildi.​
Toplantının açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Zeydan, Türk özel sektörü olarak, Latin Amerika ile ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini, pazar zenginliği ve çeşitliliği ile öne çıkan Latin Amerika’nın, Türkiye’nin ekonomik ilişkilerini geliştirmek istediği öncelikli bölgelerden birisi olduğunu söyledi.
 
Kolombiya, Meksika, Peru ve Şili arasında ticaretin serbestleştirilmesini sağlayan Pasifik İttifakı’nın, Latin Amerika’da önemli bir bütünleşme alanı yarattığını vurgulayan Zeydan, “225 milyon nüfusu ve kişi başına düşen ortalama 17.266 Dolar GSYİH ile Latin Amerika’daki stratejik, dinamik ve kapsayıcı bir girişimdir. Latin Amerika'daki ticaretin yarısı Pasifik İttifakı ülkeleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bölgeye yönelik doğrudan yabancı yatırımların %45’i Pasifik İttifakı üyesi ülkelere yapılmaktadır. Ülkemizin gözlemci üyesi olduğu Pasifik İttifakı ülkeleri Latin Amerika’nın önemli pazarları olup büyük fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatları Türk iş dünyasına tanıtmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Elbette uluslararası ticarette coğrafi yakınlık büyük bir avantaj. Ülkeler çoğunlukla kendi yakın coğrafyalarındaki ülkelerle ticari ilişkiler kurmakta. Ancak teknolojinin gelişmesi, lojistik kabiliyetlerin artması ve piyasalardaki rekabet koşulları firmaların uzak coğrafyalardaki pazarlarla ilgilenmesini sağlamaktadır” dedi.
 
TOBB olarak Türk firmaları tarafından henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş olan Latin Amerika bölgesiyle ikili ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeye büyük önem verdiklerini belirten Ömer Zeydan, bu sebeple İber-Amerika Ticaret Odaları Birliğinde (AICO) gözlemci ve onursal üye olduklarını, ayrıca AICO’nun stratejik ortağı ve Türkiye’deki tek resmi temsilcisi olduklarını ifade etti.
 
Zeydan, Latin Amerika ülkeleri için de Türkiye’nin bölgeye açılan bir kapı konumunda olduğunu belirterek, “Bu ülkelerin, Türkiye’yi bir üs haline getirerek Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya pazarlarına erişmesi mümkündür. Ancak, ülkelerimiz arasındaki ticaret rakamları olması gerekenin altındadır. 2017 itibariyle dış ticaret hacmimiz Kolombiya ile 1,8 milyar dolar, Meksika ile 1,3 milyar dolar, Şili ile 520 milyon dolar, Peru ile 184 milyon dolar olmuştur. Ülkelerimiz arasında sadece Şili ile Serbest Ticaret Anlaşması var. Sadece Kolombiya ve Meksika ile Yatırımın Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması bulunmakta. Bu anlaşmaların bir an evvel imzalanması ülkelerimiz arasındaki ticaretin gelişmesine fayda sağlayacaktır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.