Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Murat Arnik, Hazine faiz destekli işletme kredisi limitinin 1 milyon 500 bin TL'ye yükseltilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, devlet tarafından atılan bu adımın esnaf ve sanatkâra moral verdiğini ifade etti. Ancak kredi limitindeki artış kadar, krediye erişimin kolaylaştırılmasının da büyük önem taşıdığını vurguladı.

«"Kredi limitinin artırılması ve uygun faiz oranıyla kullandırılması elbette çok kıymetli bir adımdır. Ancak sahadan gördüğümüz gerçek şu ki; umutlarımız arttı ama krediye ulaşmamızın önündeki şartlar büyük ölçüde aynı kaldı."»

"ESNAF İPOTEĞİNİ VERİYOR, PEKİ İKİ KEFİLİ NEREDEN BULACAK?"

Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Murat Arnik, bugün en büyük sıkıntının kredi limiti değil, krediye ulaşabilmek olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Esnafımız evini, iş yerini veya arsasını ipotek gösteriyor. Devletimize en güçlü teminatı sunuyor. Buna rağmen ayrıca iki kefil istenmesi, krediye ulaşmanın önündeki en büyük engellerden biri hâline geliyor. Günümüz ekonomik şartlarında insanlar kefil olmaktan çekiniyor. Esnafımızın en çok sorduğu soru şu; 'Başkanım, ipoteğimi veriyorum ama iki kefili nereden bulacağım?' İşte çözülmesi gereken temel mesele budur."»

Murat Arnik, ipotek gösterilen kredilerde kefil şartının yeniden değerlendirilmesinin, hem devletin teminat güvencesini koruyacağını hem de binlerce esnafın finansmana erişimini kolaylaştıracağını söyledi.

"KREDİYE EN ÇOK İHTİYACI OLAN ESNAF, ŞARTLARA TAKILIYOR"

Ekonomik şartların her geçen gün ağırlaştığını ifade eden Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Murat ARNİK, küçük esnafın ayakta kalabilmek için büyük mücadele verdiğini belirtti.

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
İçeriği Görüntüle

«"Bugün esnafımız kira ödüyor, personel maaşı ödüyor, elektrik, doğal gaz, su, vergi ve sigorta yükümlülüklerini yerine getirmeye çalışıyor. Artan maliyetler karşısında ayakta kalabilmek için gecesini gündüzüne katıyor. Böyle bir ortamda krediye en çok ihtiyaç duyan kesim zaten ekonomik olarak zorlanan esnafımızdır. Finansmana erişim şartlarının, bu gerçeği dikkate alacak şekilde değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır."»

"KOSGEB DESTEĞİ ALAN KÜÇÜK ESNAFIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ"

Murat ARNİK, girişimci olarak KOSGEB desteklerinden yararlanan küçük işletmelerin de yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şu çağrıyı yaptı:

«"KOSGEB'in amacı girişimciyi desteklemek ve yeni işletmelerin kurulmasını sağlamaktır. Ancak sahada bize ulaşan talepler doğrultusunda, bu desteklerden yararlanmış küçük işletmelerin 5 yıl boyunca esnaf kefalet kredilerinden faydalanamaması üzüntü vericidir bu konu acilen hükümetimiz tarafından gözden geçirmeli ve Konuya çözüm üretilmelidir.

Girişimciliği teşvik eden destek mekanizmalarının birbirini tamamlayacak şekilde düzenlenmesi, hem yeni işletmelerin yaşamasına hem de ekonomimizin güçlenmesine katkı sağlayacaktır."»

"ESNAF SADECE TİCARET YAPMAZ, TOPLUMUN BEL KEMİĞİDİR"

Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Murat ARNİK, esnaf ve sanatkârın yalnızca ticaret yapan insanlar olmadığını, aynı zamanda toplumun birlik ve beraberliğini ayakta tutan en önemli kesimlerden biri olduğunu ifade etti.

«"Esnaf ve sanatkâr; alın teriyle kazanan, vergisini veren, istihdam sağlayan, çarşıyı canlı tutan, mahallesine sahip çıkan insandır. Ahilik kültüründen gelen esnaf anlayışımız; dürüstlüğü, helal kazancı, paylaşmayı ve toplumsal dayanışmayı esas alır. Esnafımız sadece kendi ailesine değil, ihtiyaç sahibine el uzatan, bulunduğu mahallenin güvenine katkı sunan, sosyal hayatın merkezinde yer alan bir kesimdir. Bu yönüyle esnafımız, ülke ekonomisinin olduğu kadar toplumsal huzurun da temel direklerinden biridir."»

"ESNAF GÜÇLÜ OLURSA TÜRKİYE GÜÇLÜ OLUR"

Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Murat ARNİK, şu çağrıda bulundu:

«"Bizler yapılan her olumlu düzenlemeyi destekliyor ve teşekkür ediyoruz. Ancak sahadan gelen gerçekleri de dile getirmek zorundayız. Kredi limitlerinin artırılması kadar, o kredilere ulaşılmasını sağlayacak şartların da iyileştirilmesi gerekmektedir. İpotek verilen kredilerde kefil şartının yeniden değerlendirilmesi, küçük esnafın finansmana erişimini kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılması ve girişimcilerin önündeki engellerin kaldırılması, hem esnafımızı hem de ülke ekonomimizi güçlendirecektir. Çünkü güçlü esnaf; güçlü üretim, güçlü istihdam ve güçlü Türkiye demektir."»dedi