Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası (ESLOK) Başkanı Murat Arnik, 33353 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 11648 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında esnaf ve sanatkârlara yönelik kredi düzenlemesini değerlendirdi. Arnik, vadesi geçmiş vergi, SGK veya Bağ-Kur prim borcu bulunan esnafın da belirlenen şartlarla Hazine faiz destekli kredilerden yararlanabileceğini belirterek, düzenlemenin finansmana erişimde önemli bir adım olduğunu söyledi.
Arnik, “Borcu var diye kapıdan çevrilen esnaf ve sanatkârımızı karanlık çıkmazdan kurtaracak önemli bir adım atıldı” dedi.
“BORÇLU ESNAFA İKİ AYRI KREDİ YOLU AÇILDI”
Yeni düzenlemeyle borçlu esnaf için iki farklı kredi seçeneğinin bulunduğunu ifade eden Arnik, kredinin azami yüzde 25’ine karşılık gelen tutarın banka tarafından doğrudan vergi dairesi veya SGK hesabına aktarılabileceğini söyledi. Arnik, bu kapsamda bir yıl içerisinde toplam 300 bin liraya kadar ödeme yapılabileceğini ve bu bölümde Hazine faiz indiriminin yüzde 25 olacağını belirtti.
Arnik, borç kapatma yöntemini kullanmayan esnafın ise güncel oranlarla yüzde 24 yıllık finansman maliyeti üzerinden kredi kullanabileceğini kaydetti.
“BORÇLU ESNAFA YÜZDE 24, BORÇSUZ ESNAFA YÜZDE 20”
Kredi faiz oranlarındaki farklılığa da dikkat çeken Arnik, vergi ve SGK borcu bulunmayan veya yapılandırmasını düzenli sürdüren esnafın yüzde 20, yapılandırılmamış borcu bulunan esnafın ise yüzde 24 yıllık finansman maliyetiyle kredi kullanabileceğini belirtti.
Arnik, “Ödeme güçlüğü yaşayan borçlu esnafın omzuna dört puan daha yük bindirilmesi adil değildir. Bu fark geçici kalmalı ve kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“LOKANTA VE KASAP ESNAFI 1,5 MİLYON LİRAYA KADAR KREDİ KULLANABİLECEK”
Güncel sistemde işletme kredilerinin, kooperatifin risk grubu ve banka değerlendirmesine bağlı olarak 1 milyon 500 bin liraya kadar, azami 48 ay vadeyle kullandırılabildiğini belirten Arnik, işyeri, makine ve teçhizat yatırımlarında ise kredi üst limitinin 3 milyon 500 bin liraya kadar çıkabildiğini söyledi.
Arnik, bu tutarların otomatik olarak her esnafa tanınan bir hak olmadığını, kredi kullanımında kooperatif ve banka değerlendirmelerinin devam ettiğini vurguladı.
“ESNAF KREDİYİ KEPENGİNİ AÇIK TUTMAK İÇİN İSTİYOR”
Lokanta ve kasap esnafının artan girdi maliyetleri altında zorlandığını ifade eden Arnik, kira, elektrik, doğalgaz, stopaj, KDV, personel ücretleri ve sosyal güvenlik primlerinin işletmeler üzerindeki yükü artırdığını söyledi.
Arnik, “Esnafımız krediyi; tenceresini kaynatmak, kirasını ve faturalarını ödemek, çalışanının maaşını verebilmek için istiyor. Finansmana ulaşamayan lokanta ve kasap esnafı kepenk kapatma noktasına sürükleniyor. Esnafa verilen kredi tüketim değil; üretim, istihdam ve şehir ekonomisine yatırımdır” dedi.
“FAİZ KISKACINDAN KURTULAMIYORUZ”
Esnafın yüksek finansman maliyetleriyle karşı karşıya kaldığını belirten Arnik, “Faizin dinen haram kabul edildiği bir toplumda esnaf ve sanatkârımız hâlâ yüksek faiz yükü altında finansmana ulaşmaya çalışıyor. Üretime, istihdama ve vergi gelirlerine katkı sunan lokanta, kasap ve yeme-içme sektörü esnafımıza sağlanan finansman daha düşük maliyetli, daha esnek ve gerçekten ulaşılabilir olmalıdır” diye konuştu.
“ESNAF KEFALET KREDİLERİNDE ÜÇ AYLIK BEKLEME SONA ERMELİ”
Esnaf Kefalet Kooperatiflerine ayrılan plasmanların artırılması gerektiğini de dile getiren Arnik, Eskişehir’de kredi başvurularında yaşanan bekleme sürelerinin esnafı zor durumda bıraktığını söyledi.
Arnik, “Esnaf ve sanatkârımızın önünü gerçek anlamda açmak istiyorsak Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine ayrılan plasmanlar düzenli olarak artırılmalıdır. Başvurular iki-üç ay bekletilmemeli; esnafın finansman ihtiyacı, müracaat tarihinden itibaren en geç 15-20 gün içinde karşılanmalıdır” dedi.
Bazı başvurularda iki kefil ve ipotek talep edilmesinin finansmana erişimi zorlaştırdığını belirten Arnik, “Bir taraftan kredi yolu açılırken diğer taraftan karşılanması güç teminatlarla bu yol yeniden kapatılmamalıdır. Halkbank şubeleri ile Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri başvuruları şeffaf, eşit ve hızlı biçimde sonuçlandırmalıdır” çağrısında bulundu.
“BU BİR BORÇ AFFI DEĞİL, ESNAFA NEFES BORUSUDUR”
Düzenlemenin bir borç affı olmadığının altını çizen Arnik, uygulamanın finansmana erişemediği için zor durumda kalan esnafa nefes alma imkânı sunduğunu ifade etti.
Arnik, “Bu düzenleme borçları silmiyor ve her başvurunun onaylanacağı anlamına gelmiyor. Ancak finansmana erişemediği için batış noktasına sürüklenen esnafa yeniden nefes alma imkânı sunuyor. Bütün eksiklerine rağmen yapılan çalışma değerlidir. Yetkililer sahaya inmeli, lokanta, kasap ve yeme-içme esnafının gerçek sorunlarını görerek kalıcı çözümleri gecikmeden hayata geçirmelidir” dedi.
“ESLOK OLARAK UYGULAMANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
ESLOK olarak düzenlemenin Eskişehir’deki uygulamasını yakından takip edeceklerini belirten Murat Arnik, üyelerin doğru bilgilendirilmesi ve kredilere adil biçimde ulaşabilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Arnik, “Üyelerimizin doğru bilgilendirilmesi, başvuruların eşit şartlarda değerlendirilmesi ve finansmana adil biçimde ulaşılması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Lokantanın ocağının, kasabın tezgâhının açık kalması; üretimin, istihdamın ve Eskişehir ekonomisinin korunması demektir” ifadeleriyle açıklamasını tamamladı.





