Eskişehir Büyükşehir Belediyesi(EBB) Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) Elektronik Kartlı Saatler (EKS) gelen şikayetleri değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği(TÜKDES) Genel Sekreteri Bülent ARSLANKAYA "ESKİ Tarifeler Yönetmeliğindeki haksız şartlar 6502 Sayılı Kanuna göre düzenlesin." dedi.

Genel Sekreter Bülent ARSLANKAYA Konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
Su akmıyor başvurusu ile EKS 'ı sökülen tüketiciden; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürlüğü Tarifeler Yönetmeliğinin "11. (9) ESKİ, EKS sayaçlarının tüketimi doğru sayıp saymadığını, kaçak veya usulsüz kullanım olup olmadığını kontrol etmek için yerine geçici bir sayaç takarak, sayacı kontrol amaçlı sökebilir.Abone sayacın muayenesi sonucu arızalı veya hatalı çıkması durumunda tamir ücreti ve oluşan tüketimi ödemekle yükümlüdür."
Maddesi ileri sürülerek tahsilat yapılmaktadır.

İspat külfetinin tüketiciye yüklenmesi kanuna aykırıdır...
ESKİ Tarifeler Yönetmeliği M.11/9 uyarınca;Sayacın arızalı çıkması halinde,tamir bedeli ve oluşan tüketim bedeli,doğrudan tüketiciye yüklenmektedir.
Bu düzenleme ile;sayacın arızalanmasının tüketici kusurundan kaynaklandığı peşinen kabul edilmekte,aksi durumun ispatı fiilen tüketiciye bırakılmaktadır.
Oysa sayaça;İdarece müdahale edilebilmektedir.Montajı, mühürlenmesi, teknik yeterliliği ve periyodik kontrolü idarenin sorumluluğundadır.
Bu nedenle arızanın nedenine ilişkin ispat külfetinin idareye ait olması gerekirken, bu külfetin tüketiciye yüklenmesi hukuka aykırıdır.

Ticaret İl Müdürlüğü denetimlerinde 206 bin TL ceza kesildi
Ticaret İl Müdürlüğü denetimlerinde 206 bin TL ceza kesildi
İçeriği Görüntüle

EBB -ESKİ Tarifeler Yönetmeliği haksız şartla maluldür...
Kamu gücü kullanılarak hazırlanmış olmakla birlikte, EBB- ESKİ Tarifeler Yönetmeliği’nin 11/9. maddesi haksız şartla malul olup,bu yönüyle 6502 Sayılı Tüketici Korunması Hakkında Kanunun Sözleşmelerde Haksız Şartları düzenleyen 5. Maddesi ve Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik (M.5/5).karşısında geçerli ve uygulanabilir bir hukuki dayanak teşkil etmemektedir.
Normlar Hiyerarşisi ve Hükümsüzlük Sonucu
Yönetmelik, kanuna aykırı düzenleme içeremez.6502 sayılı Kanun emredici niteliktedir.Haksız şartlar kesin hükümsüzdür (6502-M.5/2).Bu çerçevede: ESKİ Tarifeler Yönetmeliği M.11/9’un, tüketici aleyhine ispat külfeti ve mali yük doğuran kısmı, 6502 sayılı Kanun m.5’e aykırı olup uygulanamaz.
ESKİ Genel Müdürlüğü Tarifeler Yönetmeliği 6502Saılı kanuna uygun olarak düzenlesin...
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi-Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürlüğü Tarifeler Yönetmeliğinin "11/ (9) Maddesi ; Anayasanın 172.,6502 Sayılı Kanunun Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartları Düzenleyen 5.Maddesi ve Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik hükümlerine aykırı olup,Anayasaya ,6502 sayılı kanuna ve yönetmeliğe göre yeniden düzenlenmelidir denildi.
Bülent ARSLANKAYA
Genel Sekreter